tiistai 11. lokakuuta 2011

Keitetty sydän

Jos muistan oikein, lapsuudenkodissani saimme hirvensydäntä silloin, kun isä oli kaatanut hirven. Nykyään sydämiä saa paljon useammin, tuntuu että harva sitä enää haluaa valmistaa. Se käy minulle, meidän perheessä hirvensydän on suurta herkkua. Nuorimmainen totesi että tuommoista lihaa, hyvää. Minä valmistan sydämen useimmiten yksinkertaisesti keittämällä:

1 sydän
lipstikkaa
laakerinlehtiä
musta- ja valkopippureita, pari maustepippuria
merisuolaa

Laitan kattilaan vettä niin, että sydän peittyy kunnolla. Annan kiehua  ja poistan vaahtoa niin kauan kuin sitä muodostuu. Sen jälkeen lisään mausteet ja suolan, ja keitän koosta riippuen reilun tunnin (vasan sydäntä) tai reilun puolitoista tuntia (ison hirven sydän). Annan jäähtyä liemessä, ja sen jälkeen leikkaan siisteiksi paloiksi.

Meillä sydäntä syödään ruualla sellaisenaan, tai leivän päällä leikkeleenä.

5 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

Ihanaa kun sä käytät hirven kaikki osat. Munkin isä tois niitä kyllä, mutta, mä oon niin heikko, että sydämet ja jopa kieli pakkaa vähän tökkiä, bvaikka muuten olenkin yleensä ennakkoluuloton. Maksaa kyllä rakastan. Tein just vasanmaksasta jauhemaksapihvejä ja samasta erästä maalaispateeta. Pihvit oli superia, Patee OKSETTAVAA, haisikin pahalla... ootko sä ikinä tehnyt vasanmaksasta pateeta? Jos olis niinku hyvä resepti?

sauvajyvänen kirjoitti...

En käytä ihan kaikkia osia. Kieli on minulla se joka tökkii, vaikka hyvää onkin. Viikonloppuna valmistin kieltä mökillä, en vaan ole vielä postannut sitä (jos postaankaan). Munuaisiakssn en valmista, kun en pääse siitä pissan hajusta yli. Mutta sydän on ihan suurinta herkkua sisäelimistä.

En ole koskaan tehnyt maksapateeta, tykätään niin paljon kastikkeista ja pihveistä, eli ei tunnu koskaan jäävän maksaa pateeksi. Muistan että äiti joskus teki pateeta, joka oli ihan hyvää, mutta en yhtään tiedä millä reseptillä. Pitää vielä siskolta kysyä jos hän tietäisi.

Anonyymi kirjoitti...

Maksapasteija

200g vasan maksaa
2 dl kerma
3 munaa
(1 sipuli)
(4 anjovisfileetä)
mustapippuri
2 tl suolaa
puolukoita
liivatetta

- Sekoitetaan kaikki aineet tasaiseksi massaksi ja tarpeen mukaan siivilöidään.
- Kypsennetään vesihauteessa uunissa n.20-30 minuuttia, kelmulla vuoratussa vuokassa.
- jäähdytetään ja koristellaan puolukalla

Siiri / Pilkettä-blogi kirjoitti...

Eipä kuullosta turhan vaikealta! Pitäisi joskus itsekin tutustua sydämeen...

Risto Pietilä kirjoitti...

Tervehdys!
Joku kommentoi, että munuaisruoka maistuu pissalle ( urealle).
Sen saa hyvin helposti pois.
Poista munuaisista kalvo ja leikkaa kahtia. Poista sisäosan sidekudosta. Leikkaa vielä palat ohuemmaksi, 1-1,5 cm.
Laita kattilaan 1,5 l vettä. Kuumenna kiehuvaksi, lisää puoli dl etikkaa ja lisää munuaispalat.
Kiehauta 3-4 minuuttia. Kaada siivilään ja huuhdo kylmällä vedellä.
Käytä kuten maksaa. Ja hyvää tulee.
Terv. Risto