lauantai 1. lokakuuta 2011

Syyssadon kuivaaminen

Kuvassa pieni osa sienisadosta, omenoita ja mesiangervoa kuivattuna
Mitä tehdä silloin kun sato ylittää kaupunkilaisen säilömismahdollisuudet? Kun pakastimet ja jääkaappi ovat niin täynnä, ettei niihin saa enää mitään tungettua. Kun kellaria ei ole, eikä ihan kaikkea ei-mahtuvaa viitsi lahjoittaa poiskaan. Silloin palataan vanhaan aikaan ja kuivataan satoa talteen. Sienien kuivaamisesta on jo ollut juttua, ja hyvä kuivuri kelpaa kaiken muunkin mahdollisen kuivaamiseen. Tällä viikolla olen kuivannut omenoita syksyn naposteluhetkiin. Toisin kuin sienet, omenat saavat jäädä vähän nahkeiksi ja silti säilyvät hyvin. Olen kuivannut omenat hieman alle 50:ssa asteessa muutaman tunnin/yön yli, uunissa tarvitsevat pidemän ajan. Toisin kuin luulin, minulla ei ollutkaan omenaporaa, joten en saanut kauniita renkaita niistä, mutta kivoilta nuo lohkotutkin omenat näyttävät. Jossain ohjeissa kehoitetaan uittamaan omenat sitruunavedessä tummumisen estämiseksi, mutta minä en ole koskaan tehnyt niin. Kauniita noista punakaneleista tuli noinkin.

Tänään kuivasin porkkanasatoa, samassa lämmössä kuin sienet ja omenatkin. Viipaloin porkkanat siivuttajalla ohuiksi siivuiksi. Jääkaapista löytyi myös yksi palsternakka ja mukulasellerin palanen, sekä pilkoin yhden pienen purjon ohuiksi suikaleiksi. Kuivasin nekin, ja nyt on hyvät keittojuurekset kuivattuna maastopyöräilyretken ruuaksi. Kuivatut juurekset säilytän Minigrip-pusseissa sopivan kokoisina annoksina neljän hengen keittoihin. 

Lihan kuivaaminen on sitten oma juttunsa, siitä tulee oma kirjoitus jahka saadaan uutta hirveä taas taloon.

2 kommenttia:

mammukka kirjoitti...

Kuivaaminen on kyllä hyvä säilytystapa. Olen yrittänyt vähentää pakastamista, koska sinne ei mahdu kaikki ja minusta on turha käyttää sähköä säilömiseen, jos on muukin tapa. Meillä on onneksi omakotitalon alakerrassa kellari. Tosin siinä on se huono puoli, että se ei ole syksyllä vielä tarpeeksi viileä esim. porkkanalle ja punajuurelle. Mietin, että pitäisi varmaan kuivata osa porkkanoista. Osan varmaan soseutan pakkaseen kuitenkin. Ja jospa osa säilyisi kuitenkin vähän aikaa kellarissa. Kiinnostava blogi sinulla :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Kiitos kehuista!

Minulla on ollut punajuuret ulkona odottamassa, kun eivät mihinkään muuallekaan mahdu. Kohta on kyllä säilöttävä osa niistä, en usko että enää kauaa voin niitä ulkona pitää.