sunnuntai 30. lokakuuta 2011

Karjalanpaisti


Hyvästä lihasta tehty karjalanpaisti on hyvää juhlavaa perusruokaa. Minä teen sitä talvisin aika usein, ja jouluna sitä kuluu laatikoiden kanssa siinä vaiheessa kun kinkku on pelkkä muisto vain. Minä ostan karjalanpaistilihat yleensä aina Benjamin maatilatorilta, samaa lihaa saa myös Heilasta. Liha on hyvää, reiluiksi paloiksi leikattua ja mukaan saa aina makuluita. Karjalanpaistikoulukuntia on useita, kuka ruskistaa lihat, kuka laittaa kylmään veteen ja kuka mitenkin. Minä olen vuosia tehnyt näin, olen vähän yhdistänyt anoppini ja Martta-liiton keskustelupalstalta löytämääni tyyliä tehdä karjalanpaisti:

2 kg karjalanpaistilihaa (puolet nautaa, puolet possua)
4 sipulia
laakerinlehti pari
pippureita 
merisuolaa
vettä

Laita lihapalat pataan, nauta alle, possu päälle. Lisää sipulit (jos pieniä, jätä kokonaisiksi, muuten lohko muutamaan osaan), mausteet ja suola. Lisää vettä niin, että lihat peittyvät juuri ja juuri kokonaan, laita kansi päälle. Laita uuniin, 200 astetta, noin puoleksi tunniksi tai vähän yli. Sen jälkeen laske lämpö reiluun sataan asteeseen ja anna hautua vajaa kolme tuntia. Tässä vaiheessa liha on lusikoitavan mureaa ja liemi maukasta.

Syödään perunan tai muusin ja puolukkasurvoksen kanssa, tai vaikkapa lanttu- porkkana- ja/tai imelletyn perunalaatikon kanssa. Jos paistia jää yli, lihoista ja liemestä tulee todella hyvä lihakeitto, kun siihen lisää vähän vettä ja erilaisia juureksia ja keittää niin että juurekset pehmenevät.

2 kommenttia:

Hiidenuhma kirjoitti...

Karjalanpaisti on herkkua! Tänään viimeksi lapsukaiseni kysyi minulta, äiti onko sinusta kaikki ruoka hyvää? Noh, lähes kaikki hyvin ja rakkaudella tehty ruoka on mielestäni hyvää. Kuten ihana perinteinen karjalanpaisti. ;)

Onpas erinomaista, että jaat nuo lihatorisi yhteystiedot. Näin sitä me muutkin löydämme helpommin kelpo apajille.

sauvajyvänen kirjoitti...

Tuolta kannattaa possut ostaa, parempaa ei Suomesta löydy!