torstai 10. toukokuuta 2012

Villisikakeitto ja jämäsalaatti


Tämä keitto sopii Hävikistä herkuksi-kampanjaan, vaikka keiton aineet eivät minusta mahdollista hävikkiä edustakaan. Mutta postaan tämän silti, ettei kukaan heittäisi vastaavia aineita roskiin. Ja vaikka tämä on tehty villisiasta (kinkusta ja kylkiluiden keitinliemestä), sen voi tehdä mistää tahansa lihasta ja keittoliemestä. Minä tein vähän aikaa sitten villisian kylkiluita, otin keitinveden talteen ja pakastin sen litran minigrip-pusseissa, kuten liemet yleensäkin. Kinkkua puolestaan syötiin jo juhla-aterialla, annettiin tutuille, syötiin kylmänä lepuskan kanssa ja tehtiin kermaista kastiketta. Nyt mies leikkasi viimeisetkin rippeet kypsästä lihasta luuta myöten, ja käytin ne tähän keittoon.

1 l lihalientä
kypsää lihaa palasina
3 perunaa
1 jättiporkkana
1 palsternakka
purjoa (nyt unohtui)
papuja
vähän suolaa (jos tarvitsee)
persiljaa

Laita liemi kattilaan, lisää liha ja pilkotut juurekset ja keitä vartin verran. Lisää pavut, maista suola ja keitä vielä niin että juurekset ovat kypsiä, n. 10 min. Lisää persiljaa ja nauti. Tämä keitto on kaikessa yksinkertaisuudessaa todella maukas ja hyvä, kuopus 3½ v söi 3 isoa lautasellista keittoa ja kehui moneen kertaan kuinka on hyvää.


Kävin tänään Hakaniemen torilla (hakemassa tuon palsternakan). Yhdessä kojussa oli myynnissä isoja vihannespusseja eurolla. Kuten arvata saattaa, että ne olivat ehkä parhaat päivät nähneet, tomaatit kärsineet vähän kylmästä jne. Mutta kelpo juureksia silti, ja ilomielin ostin edullisia vihanneksia ja juureksia ja pelastin ne roskikselta. Tein vähän epätyypillisesti keiton kaveriksi salaatin, joka maistui ihan hyvältä perussalaatilta. Kastikekin sopii tähän kampanjaan oikein hyvin. Vaahterasiirappia jää aina pikkutippa pullon pohjalle, eikä sitä saa millään pois. Mutta jos sen tipan päälle kaataa vähän balsamico-etikkaa ja öljyä, ravistaa hyvin sekaisin, on mitä parhain salaatinkastike valmis. Ja sen saa ulos pullosta tarkemmin kuin siirapin yksinään.

salaatteja¨
kurkkua
tomaattia
retiisiä

vaahterasiirappia
balsamico-viinietikkaa
rypsiöljyä
ripaus suolaa halutessa

3 kommenttia:

Campasimpukka kirjoitti...

Kiitos tuosta siirappivinkistä!

Merituuli kirjoitti...

samaa tuumailen kuin Campis!

sauvajyvänen kirjoitti...

Olkaatten hyvät. Hävikki ei olisi suuren suuri, mutta eipä tule sitäkään :)