lauantai 19. toukokuuta 2012

Nokkoskeitto

Minulla kasvaa pihalla yksi nokkospuska. Joka vuosi saan siitä vähintään pari ruokaa. Tänään kitkin tuon nokkospuskan samalla kun kitkin muutenkin pihalla. Kylläpä voikukat ja rikkaruohot kasvavat paljon yhdessä viikossa. Keiton tein sen mukaan mitä sattui kaapissa olemaan. Liemenä käytin villisian kylkiluiden keitinlientä, mutta tähän käy mikä tahansa liemi tai vesi. Käytä nokkosista vain, ja vain lehdet, sillä keitto soseutetaan lopussa. Nokkosen varret saattavat tuhota sauvasekoittimen terät, sillä varsi on todella vahvaa (kankaaksi kelpaavaa) kuitua.

n. 750 ml villisian keitinlientä
4 pientä perunaa
pätkä purjoa
n. 1 l nokkosen lehtiä
reilu loraus kermaa

Keitä perunoita ja purjoa liemessä reilu 10 minuuttia. Ripaus suolaa kannattaa muistaa jos liemi on suolatonta. Lisää hyvin huuhdellut nokkoset joukkoon ja keitä toinen kymmenen minuuttia, niin että perunat ovat kypsiä ja nokkonen pehmeää. Soseuta keitto tasaiseksi, lisää vajaa desi kermaa ja sekoita hyvin.  Hyvä ja maukas keitto, vaikka ei ollutkaan lasten mieleen.

2 kommenttia:

Ankerias Vipunen kirjoitti...

Onpa niissä nokkosenvarsissa sitkeyttä! Ei olisi ikinä tullut mieleen, että voivat vahingoittaa sauvasekoittimen teriä.

sauvajyvänen kirjoitti...

Ne ovat sellaista vahvaa kuitua joka ei katkea oikein millään. Siksi siitä saakin niin erinomaista lankaa kankaiden kutomiseen tai paksumpaa lankaa neulomiseen. Ihanan tuntuista muuten neuloa!