sunnuntai 20. toukokuuta 2012

Savimaan ankeus

Kyllä taas harmittaa tuo maan ankeus ja työläys. Kaikesta mahdollisesta viimevuotisesta maanparannuksesta huolimatta penkit ovat taas pelkkää savea, kivikovaa kokkareista harmaata savvea. Ja käytävät ja penkkien reunat puskevat voikukkaa ja muuta rikkaruohoa minkä ehtii. En ole jaksanut kääntää käytäviä lapiolla, tuntuu että penkkienkin käännössä on hommaa niin paljon ettei enempään pysty (vaikka pitäisi). Kuvassa takana muuten näkyy naapuripalsta, joka parin vuoden tauon jälkeen on otettu käyttöön. Tosi kiva että viljelemätön palsta kylvämässä rikkaruohoja on enää vain yhdellä sivulla. Kuvassa huomaa eron minun palstaan: kun on pari ihmistä ja kone kääntämässä maata, niin on kerralla päästy kaikesta kasvavasta voikukasta eroon.

Minulla on valkosipuli jo ihan mukavan kokoista, lehdet vaan ovat alkaneet kellertää, joten epäilyttää että jotain ravinnetta puuttuu. Pitää vähän tutkia asiaa, en nimittäin ole ennen valkosipulia kasvattanut. Taustalla on ystävältäni saatu raparperipuska, josta on jo piirakka ja kiisseli tehty. Sen edessä on penkki, johon on tarkoitus kylvää kukkia, ja välissä on sitten tuollaista murheenkryynikäytävää. Tässä vaiheessa iltaa, kun on 5 tuntia kääntänyt maata, hakannut savikokkareita ja hikoillut, epäilyttää että onko tämä kaikki vaivan arvoista, että tuleeko tuolta edes mitään muuta kuin voikukkaa.

4 kommenttia:

Ankerias Vipunen kirjoitti...

Aika savisen näköistä on joo, mutta hienosti tulee valkosipulit ja raparperiikn nousee. Oletko muuten kokeillut kalkita maan? Olen jostain kuullut, että kalkki muuttaa savimaan rakennetta niin, että juurten on helpompi päästä syvemmälle. Tämän kyllä varmasti tiesitkin, mutta piti päästä silti kertomaan, kun pari viikkoa sitten kalkitsin oman savisen pihani:) Täällä myös muuten raparperikiisselit syöty jo myös.

Tusla kirjoitti...

Voi tuo voikukan kitkeminen on niin tuttua! Samoissa hommissa eilen, vaikka meillä kesäparatiisissa on kasvimaa mukavammalla multamaalla ja koneitakin käytössä. Mutta silti niissä rikkaruohoissa on tekeminen, ihan joka vuosi! Puhumattakaan näistä kotipihan vuohenputkista! :/

Mutta kyllä tästä vielä hyvä kesä tulee, ja sato myös. Usko pois!

Nanna kirjoitti...

Tsemppiä. lopussa kiitos seisoo!

sauvajyvänen kirjoitti...

Ankerias, en ole kalkkia levittänyt, kun olen käyttänyt tuhkaa, mutta voisi kokeilla tuota ensi syksynä. Vaikkei tuolla näytä mikään auttavan niilläkään jotka kalkkia levittävät. Valkosipulit näyttävät komeilta, mutta olen huolissani siitä että niiltä puuttuu jotain ravinnetta, niiden ei pitäisi vielä olla keltaisia (ei näy oikein hyvin kuvassa).

Tusla ja Nanna, kiitokset tsempeistä, niitä tarvitaan tässä vaiheessa.