lauantai 12. toukokuuta 2012

Siirappisämpylät

Meillä oli lapsuudessani hoitaja kotona. Hän tuli nuorena ja ujona meille kun olin n. 3 v, ja oli meillä osa-aikaisesti vielä siinä vaiheessa kun olin jo koulussa. Hänellä on ollut iso merkitys siihen, millaiseksi ihmiseksi olen kasvanut. Lisäksi hän on opettanut monia käytännön asioita minulle ja siskolleni. Minut hän opetti kutomaan (=neulomaan jollain murrealueilla). Olin silloin muistaakseni ekalla luokalla, joka tapauksessa reilusti ennen kuin koulussa opetettiin kutomaan. Virkannut olin jo jonkun vuoden, mutta kutominen kiinnosti kovasti. Minusta edestakaisinneule oli (ja on edelleen) rumaa, joten halusin oppia nurjankin samaan syssyyn. Ja sehän onnistui hyvän ja kärsivällisen opettajan ansiosta! Muistan vielä elävästi sen punaisen langan ja punaiset keittiön tuolit kun opin kutomaan, ensimmäinen tekele taisi olla matto nukkekotiin. 

Teen edelleen korvapuustit samalla tapaa kuin hoitajamme (eri tavalla kuin äitini teki). Hän teki myös ihan erilaisia sämpylöitä kuin äitini. Äiti teki sämpylät nopeasti ja tehokkaasti (kuten aina kaiken muunkin), teki taikinan jossa oli kaikenlaisia jauhoja, leipoi pötkön, leikkasi sen viipaleiksi, ja laittoi viipaleet sellaisenaan pellille. Hyviä olivat, mutta ei niin hyviä kuin hoitajamme tekemät siirappiset graham-sämpylät. Ne olivat ihanan siirappisia, kauniin pyöreitä pieniä sämpylöitä, varsinaista herkkua. Teen vieläkin aina välillä näitä sämpylöitä, ja lapsemmekin tietävät mistä sämpylöistä on kyse.

½ l vettä
½-1 dl siirappia
1 tl suolaa
½ hiivaa
grahamjauhoja sopivasti
vehnäjauhoja vähän lisää
½ dl öljyä

Lämmitä vesi, lisää siihen siirappi, suola ja hiiva. Vatkaa grahamjauhoja sekaan niin että muodostuu paksu velli. Lisää vehnäjauhoja ja alusta taikina käsin, lisää öljy loppuvaiheessa. Anna taikinan kohota puolisen tuntia, leivo pieniksi pyöreiksi sämpylöiksi. Paista 10 min 225 asteessa, parhaita ovat heti lämpiminä.

6 kommenttia:

Tusla kirjoitti...

Sukoiset sämpylät ja mieltä lämmittävä muistelma. :) sämpylöiden tuoksun melkein tuntee nenässään ja päällesulavan voin maistaa kielellään!

sauvajyvänen kirjoitti...

Joillain ihmisillä on sellainen vaikutus elämään, että jää paljon mitä muistella.

Murska kirjoitti...

Oo, uskomatonta, sämpylöistä tuli juuri tuollaisia tasaisen pyöreitä ja muhkeita kuin kuvassa! Kerrankin lopputulos on myös ulkonäöltään juuri oikea. :D Ja maku myös huippu, tosi meheviä sämpylöitä. Kiitos reseptistä. :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Murska, todella kiva kuulla että sait hyviä sämpylöitä :)

Murska kirjoitti...

Sämpylät uunissa - jälleen kerran. :) Nämä ovat todellakin päässeet muutaman säännöllisesti käyttämäni vakiosämpyläreseptin joukkoon!

sauvajyvänen kirjoitti...

Murska, onpa kiva kuulla. Voisin minäkin leipoa näitä huomenna, tänään on ruisleipäpäivä.