keskiviikko 11. helmikuuta 2015

Yleiskonevertailua: Kenwood vs. AnkarsrumMinulla oli koko 90-luvun yleiskone käytössä, samanlainen kuin oli lapsuudenkodissakin. Se oli kovassa käytössä silloin aikoinaan, mutta käyttö hiipui kun kone alkoi reistailla, ja käyttö jäi kokonaan vuosituhannen vaihteessa. Nyt olen ollut 15 vuotta ilman yleiskonetta. Olen pärjännyt ihan hyvin, mutta nyt olen kypsytellyt asiaa ehkä muutaman vuoden ajan, ja päätynyt ratkaisuun, että olen ostamassa uutta yleiskonetta. Kone saisi kestää loppuelämän.

Luin Liemessä-blogin loistavan n. vuoden takaisen yleiskonevertailun, silloin Jenni mietti Kitchen Aidin ja Kenwoodin välillä. Hän päätyi Kitchen Aidiin ulkonäön perusteella. Minun on pakko todeta (anteeksi vaan kaikki) tälläisena epäsisustajana, että päätös oli aika käsittämätön sen keskustelun perusteella, mutta kuten sanoin, epäsisustaja ei voi ymmärtää noitä ulkonäköseikkoja. Samassa keskustelussa nousi jonkin verran ääniä ruotsalaisen Ankarsrumin puolesta, ja ajattelin kysäistä muiden mielipidettä Kenwoodin ja Ankarsrumin väliltä.

Minä olen melko varmasti jo päätökseni tehnyt, mutta katsotaan jos mieli vielä muuttuu. Tarkoituksena on siis hankkia yleiskone lisälaitteineen. Mietin esim. Kenwoodin Major Titaniumia, tai mikä se onkaan, tai toisena vaihtoehtona Ankarsrumin Assistenttia. Voi tietysti olla, että joku muu malli on parempi, siitäkin kuulen mielelläni, myös sitä Kitchen Aidia voi vielä yrittää.

Näiden koneiden lisäksi olen erityisen kiinnostunut kuulemaan mielipiteitä lisäosista, erityisesti lihamyllystä, leikkureista ja sen sellaisista. Millaista määrää lihaa/kalaa on helppo jauhaa, onnistuuko juuresten ja muiden kasvisten viipalointi helposti jne.

Ja pliis, tulkaa kommentoimaan vaikka ette yleensä kommentoisi. Tai laittakaa minulle sähköpostia sauvajyvanen(at)hotmail.fi tai kommentoikaa FB:ssä tai twitterissä. Kyseessä on kuitenkin iso ostos, enkä halua ostaa pelkällä fiilispohjalla.


19 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Meillä on ollut Assistentti viitisen vuotta ja olemme olleet siihen hyvin tyytyväisiä. Eniten tulee käytettyä metallista taikinakulhoa väätimineen (leipätaikina kerran viikossa), pullataikinan tykkään tehdä käsin. Lihamyllyä olemme käyttäneet lihalle vain kerran kun ostamme jauhelihan suoraan kasvattajilta ja jauhehauen kaupasta. Anoppilassa jauhetaan samanlaisen koneen vuosikymmeniä vanhalla mallilla hirvestyssaalliin jauhikset. Lihamyllyyn viritetty omenasoseentekovehje on aivan huikea. En muista, olemmeko käyttäneet leikkureita ja raastimia, nyt ehkä tulee käytettyä enemmän kun kone osineen on helpommin saatavilla. Mikserin hankinta on vasta suunnittelilla.
Vanhaan Brauniimme verrattuna Assistentti on ihan eri sarjan vehje sekä suoritumiskyvyltään että osien puhdistettavuuden kannalta, positiivisessa mielessä siis. Ennen kuin päätät, minkä koneen ostat, niin tarkista, että takinakulhoissa ei ole mitään ihme rakenteita ja uria sisäpuolella. Niitä on ihan kamala pestä.
Hyvän toiminnan lisäksi mintunvihreä apurini on mielestäni nättikin, vaikkei sisustuselementti olekaan ;).

Ulla kirjoitti...

Me ei muuta harkitukaan kuin Kenwoodia, tosin Ankarsrumista en ollut aiemmin kuullutkaan. Kenwood Major on tuossa hurissut viikottain jo yli 10 vuotta, eikä olla kertaakaan tehty edes mitään huoltotoimenpiteitä. Vääntää taikinat, jauhaa lihat ja kalat. Vihannesleikkuri/raastin ei ole paras mahdollinen, vaan jumettaa välillä, jos yrittää isohkoa könttää siitä laittaa läpi. Samoin se pirtelökannu (mikä sen virallinen nimi onkaan) on huonohko, eikä tee niin sileää jälkeä kuin haluaisin. Mutta eipä me noita osia yleensä käytetäkään.

sauvajyvänen kirjoitti...

Kiitos kummallekin pitkästä ja perusteellisesta vastauksesta. Arvaan että tässä onkin vielä paljon miettimistä.

Jael kirjoitti...

Ankarsrum on kyllä tosi hieno kone;olen täällä käynyt hipelöimässä sitä:D Minulla on Kenwoodin KMix ja sitten erikseen monitoimikone,sillä KMix on enemmänkin kakkujen tekoon,vaikka saahan siihenkin vihannnesleikkurin.

sauvajyvänen kirjoitti...

Minua nuo lisäosat kiinnostavat erityisesti. Minulla ei ole tilaa (enkä pidä muutenkaan järkevänä) monelle erilliselle koneelle, mutta usein juuri niistä lisäosista ei meinaa saada tietoa mistään. Paitsi valmistajalta, ja senhän tietää mitä se tieto on.

Mutta eipä taida tätäkään kautta saada paljoa tietoa :( Paitsi että luimupupu käänsi varman mielipiteen jälleen kerran ympäri.

Marika kirjoitti...

Minäkin olisin kiinnostunut tuosta Ankarsrum assistentistä... Tyylikäs muotoilu ja vuosikausia kestänyt perusmalli kiehtovat. Tietysti uudistuksia on tehty. Olisi kiinnostavaa kuulla lisää kommentteja käytöstä ja kestävyydestä ym.

sauvajyvänen kirjoitti...

Marika, tosiaan harmi ettei tänne löytänyt enempää kommentoijia, asia kiinnostaa kuitenkin monia ihmisiä. luimupupu kehui kyllä aika vakuuttavasti konetta, ja aloitin miettimisen jälleen alusta, mutta kyllähän käyttökokemuksia mielellään kuulisi useammalta. Taitaa olla aika harvinainen täällä vielä kuitenkin.

Anonyymi kirjoitti...

Kuten tuossa kirjoitinkin, niin oman koneen kestävyydestä en pysty antamaan noin viittä vuotta pidempää kommenttia, mutta anoppilan koneella on ikää vuosikymmeniä. Omissa arvioissani assistentti saa lisäkehut siitä, kone tehdään Ruotsissa. Ainoa negatiivinen asia on taikinaveitsen materiaali, joka on hieman hankala puhdistaa juuritaikinan jäljiltä.

sauvajyvänen kirjoitti...

Minäkin pidän arvossa sitä, että kone on tehty Ruotsissa. Kenwoodista en edes löytänyt valmistusmaata, vaikka kai se jostain selviäisi. Seuraavaksi pitää mennä kauppoihin tutustumaan :)

Anonyymi kirjoitti...

Tismalleen sama pähkäily menossa täällä vaimon kanssa. Ja samat laitteet pohdinnan alla. Ehdin jo toivoa, että ratkaisu perusteluineen löytyi täältä, mutta samassa pisteessä taidetaan olla.

Viihjeeksi muuten, että Kenwoodin ison Titanium paketin KMM02306 saa edullisemmin taloon.comista tai netraudasta ja Ankarskumin pelkän koneen Verkkokauppa.comista ja deluxe paketin kera ruotsalaisesta bagarenochkocken verkkokaupasta.

Kenwoodit on nykyisin tehty Kiinassa, mutta noissa paremmissa malleissa on teräsrunko ja rattaat, joten ainakin mekaniikan pitäisi kestää.

Valintapäätös pyörii, kuin tuuliviiri, Kenwood -> Ankarskum -> Kenwood -> Ankarskum :-).

sauvajyvänen kirjoitti...

Kiitos tilausvinkeistä, se olisikin ollut seuraava mietinnän kohde. Taitaa kyllä Ruotsi olla niin paljon lähempänä kuin Kiina, että alkaa vähän vaikuttaa siltä, että se mieli tosiaan kääntyi. Käyn kuitenkin vielä kaupassa tutustumassa kumpaankin :)

Jonna / suolaajahunajaa kirjoitti...

En ole pystynyt ostamaan mitään kolmesta, kun en osaa tehdä päätöksiä. Kivijalkakauppojen suosimisen hengessä vinkkaan, että Ankarsrumeja (ja kaikkea muuta) saa Eiringistä nyt -20% helmikuun ajan.

sauvajyvänen kirjoitti...

Sinne olenkin suuntaamassa ensi viikolla, haluan vähän kokeilla laitteita ennen lopullista päätöstä. Näin ikkunassa sellaisen. Ihan hyvä alennus näköjään, siitä en tiennytkään.

sauvajyvänen kirjoitti...

Loppukommenttina totean, että päädyin siihen Ankarsrumiin, ja ostin sen juurikin tuolta Eiringiltä -20% alennuksella. Ostin myös suuren lihamyllypaketin, eli siinä on mukana lihamyllyn lisäksi raastimet ja survimet ja sen sellaiset.

Ensimmäisten leivontakokemusten perusteella kone vaikuttaa juuri niin hyvältä mitä lupailtiinkin: hiljainen, tekee upeat taikinat ja on tehokas. Ja nättikin vielä. Ruotsissa tehty, siitä iso plussa myös.

Kipparin morsian / Minka kirjoitti...

Hyvä valinta! Vanhempien kone on on ostettu 1980-luvulla ja edelleen priimakunnossa. Isä jauhaa sillä niin hirvenlihat kuin vaivaa pullataikinatkin.

sauvajyvänen kirjoitti...

Kiva kuulla! Olenkin saanut paljon onnitteluja valinnasta, kukaan ei ainakaan toistaiseksi ole ollut sitä mieltä että olisin päätynyt väärään koneeseen, ja ennen kaikkea itsellä on hyvä fiilis. Kohta marengin tekoon...

Anonyymi kirjoitti...

Vähän jälkijunassa vastaan, kun nyt vasta tänne löysin, mutta itse valitsisin Ankarsrumin. Tai siis valitsenkin, kesällä pitäisi sellainen saada omaan keittiöön :) Lisäosista en minäkään niin osaa sanoa, mutta itse kone on todella hyvä ja kestävä, ja sillä saa isotkin hiivataikinat tehtyä, mutta myös kuohkeat kakkutaikinat onnistuu hienosti. Tosin noitten kakkutakinoiden kanssa voi olla ongelma, jos haluaa kovin pienen satsin tehdä, mutta meillä se ei ole kyllä haitannut muuten kun kerran lapsena halusin syödä valkuaisvaahtoa, niin yhden munan sijasta pitikin laittaa kolme : D
Meillä on tuo laite siis lapsuudenkodissa ollut niin pitkään kun muistan, eli ainakin noin 15v., ja isovahemmilla vielä muutaman vuoden pidempään. Ovat olleet tyytyväisiä laitteisiinsa, ja itsekin tosiaan olen vakuuttunut tästä tuotteesta : )

Anonyymi kirjoitti...

Jälkijunassa täälläkin.
Kuten tiedät tartutit naapuriinkin yleiskone-kuumeen...
Kun näitä selvittelivät niin törmäsitkö siihen käykö erikseen myytävät osat (kun de lux paketille tulisi liian vähän käyttöä) esim siellä meille tutussa Forssan huoltopalvelussa myös näihin uusiin A. assistentteihin? Vihannesleikkuri kun olisi ainoa toivelistalla mutta nuo laitekoodit erilaiset.
Törmäsin kaupassa Electroluxin uuteen assistenttiin. Outoa että ihan samalla nimellä tekevät molemmat koneita jotka ihan erilaisia vaikka vanha yhteinen tausta.

sauvajyvänen kirjoitti...

Meillä mies löysi Electrolux Assistentin 80-luvulta, ja siihen ainakin käy nämä kaikki uudet osat, samoin sen laitteen lisäosat käy tähän uuteen Ankarsrummiin. Sitä en osaa sanoa miten nämä uudet Electroluxit ovat yhteensopivia, en ole niitä nähnyt. Ruotsista voi tilata minusta suht edullisesti noita lisäosia ihan yksittäinkin. Ja niissä on palautusoikeus jos ei kävisikään.