keskiviikko 16. toukokuuta 2012

Englannin ostoksia

Työmatkat ovat yleensä uuvuttavia, ohjelmaa on aamusta iltaan eikä vapaata aikaa ole oikein mihinkään. Aamiaiseen sentään saa nauttia rauhassa (työasioista keskustellessa) ja muutenkin ruoka on tavallisesti hyvää. Tietysti Englannissa ruoka on englantilaista, ja vähintäänkin ranskalainen valittaa kun se on pahaa ja epäluuloisimmat uskaltavat syödä vain kasviksia, mutta suomalainen ei valita, vaan nauttii saarivaltion ruokakulttuurista.

Pakolliset shoppailut on kuitenkin hoidettava tiukasta aikataulusta huolimatta. Jos uhraa muutaman lounastunnin ja kahvitauon työskentelyyn, on mahdollista livahtaa ryhmätyöstä sen verran aikaisemmin kaupungille että jokunen kauppa on vielä auki. Lapset valittavat vähän vähemmän seuraavalla kerralla, jos heille tuo tuliaisia, tällä kertaa sain ostettua mukavia ja toivottuja kesävaatteita heille. Ja kirjakaupassa on käytävä. Kirjahyllyssä onkin nähtävissä matkustushistoriani lähes kokonaisuudessaan, vaikka tahti onkin hiipunut viime vuosina. Tällä kertaa ostin yhden kirjan, River Cottage Veg Everyday. Ihan mielettömän inspiroiva kirja taas. Kunhan vaan saisi hyvän sadon kasvimaalta tänäkin vuonna, ei olisi mitään hätää keksiä mitä kaikkea siitä tekisi. Taas kerran yllätyin kirjan annista siinä mielessä, että sitä kuvittelee jo keksineensä kaiken mahdollisuuden, mutta kirjaa selatessa huomaa ettei todellakaan niin ole. Suunnilleen kaikki reseptit taitavat löytyä netistäkin, mutta kirjaa on silti mukava selailla.

Ja sitten se tärkein, nimittän Cream of Tartar eli viinikivi eli kaliumbitartraatti. Sitä on saatavana ihan tavallisissa ruokakaupoissa Englannissa, kun taas Suomessa sitä ei meinaa löytää edes apteekeista enää. Leivinjauhetta saadaan yhdistämällä ruokasoodaa ja viinikiveä. Viinikivi sitoo valkuaisvaahtoa mm. marengissa, tosin siinä se ei mielestäni ole tarpeen, sen sijaan haluan tehdä samanlaista enkelikakkua mitä sain jenkeissä. Nyt vihdoin pääsen kokeilemaan että saanko kakun onnistumaan Suomessa. Reilulla punnalla paljon iloa.

3 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Heips sinne! Tuohon cream of tartariin juuri jokunen viikko sitten törmäsin ulkomaisissa blogeissa, en muista tarkalleen missä, enkä päässyt selville, mitä se on ja mihin käytetään:)Kerro sitten kokemuksia!

Heleen kirjoitti...

Apteekki on tilannut sitä minulle, tosin pakkaus on iso ja hintavakin, mutta minulla sitä menee pikeerin valmistukseen. Se stabiloi valkuaista, lisää lämmön kestävyyttä ja volyymia. Tosiaankin tekee myös pikeeristä kovempaa, nopeuttaa sen kuivamista ja värit pysyvät tasaisempana. Estää sokerisiirapin kristalloitumisen ja säilyttää kasvisten värin (elintarviketeollisuus taitaa käyttää).Happamana aktivoi soodaa. Viininvalmistuksen sivutuote. Voi korvata tilkalla sitruunamehua. (piparikurssia varten hankittua tietoa :)) Uk:sta löytää aina kaikkea...

sauvajyvänen kirjoitti...

Campa, minä en aio käyttää sitä kuin tuohon yhteen kakkuun, se voi lätsähtää helposti ilman viinikiveä. Sen sijaan muuhun ei ole tarvetta, pärjään hyvin soodalla ja leivinjauheella.

Heleen, juurikin noin. Minä kävin kai kuudessa apteekissa, ja kaikista sanottiin etteivät he enää tilaa. Sanoivat kyllä että jotkut apteekit tilaavat vielä. Siinä vaiheessa tiesin jo tulevani tänne, joten en etsinyt enempää.