perjantai 11. toukokuuta 2012

Marjapiirakka - vanhentunut kerma

Kerma tuntuu jäävän usein jääkaappiin niin, että päiväys menee ohi. Mutta ei hätää, kerma säilyy tavallisesti paljonkin yli viimeisen käyttöpäivän yli. Jos otan vanhentuneen kerman käsiini, ravistan sitä voimakkaasti ja sen jälkeen avaan purkin. Ensin haistan ja sitten maistan sitä pienen tipan. Tavallisesti se maistuu ihan hyvältä, ja silloin käytän sen ihan normaalisti ruuanlaitossa/leivonnassa. Joskus kerma on saattanut hapantua hieman, eli se maistuu happamalta. Silloinkin sitä voi käyttää leivonnassa: voi tehdä vaikka kuivakakkua, Hanna-tädin kakkuja tai käyttää esim. piimäkakussa piimän tilalla. Marjapiirakka maistuu myös erityisen hyvältä vanhentuneesta kermasta:

2 munaa
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 dl (hapantunutta) kermaa
2 dl jauhoja
75 g voisulaa
marjoja (viinimarjoja, vadelmia, mustikoita jne.)

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kerma joukkoon, lisää jauhot varovasti sekoittaen, lisää lopuksi voisula. Levitä taikina vuokaan ja ripottele marjoja päälle. Paista 200 astetta 25-30 minuuttia. Hyvää sellaisenaan tai vaniljakastikkeen/jäätelön kanssa.

1 kommentti:

Irena kirjoitti...

Kiitos mainiosta reseptistä!
Eilen käväistiin marjassa ja kaapista löytyi vanhaksi mennyt kermapurkki, pikainen googlaus toi tänne helpon ja herkullisen piiraan ääreen :)
Hyvää oli!
Ja heti meni :D