sunnuntai 27. toukokuuta 2012

Kesän ensimmäinen salaatti


Tänään tein esikoisen kanssa ensimmäisen salaatin omista salaateista. Pieniä salaatit vielä ovat, mutta sitäkin parempia. Ja uuniperunalle tuli hyvä kastike kermaviilistä, sitruunasta, fariinisokerista ja erilaisista yrteistä. Oli ainakin ruohosipulia, timjameita, persiljaa ja tilliä. Kaikki vielä hennon maukasta.

Päivällisellä söimme lasten kanssa naudan ulkofilettä. Pihvit paistoin yksinkertaisesti kuumalla pannulla, päällä vain viime vuotista yrttisuolaa. Oli ehkä parhaat pihvit, mitä on syöty. Tiesittekö että jos lehmä odottaa kaksosia, joista toinen vasikka on tyttö ja toinen poika, kasvaa tyttövasikasta lehmä, joka ei tule saamaan vasikoita. Liha kuitenkin on hyvää, ihan parasta.

Tänä vuonna olin uskaliaampi kuin koskaan, sillä siirsin osan chileistä ja tomaateista ulos. Hermostuin niihin pieniin taimiin, ja pistin osan niistä ulos. Katsotaan kuinka käy, 10 vrk:n sääennuste muuttui sen jälkeen kun olin päätöksen siirtämisestä tehnyt.

7 kommenttia:

Campasimpukka kirjoitti...

Oi, omaa salaattia! Meillä on vasta sellaisia, mitkä on kaupasta ostettu ja tökätty kasvusäkkiin. Itsekylvetyt ovat nyt peukalonpään kokoisia, kasvaneet tänään varmaan 60 % :))

Ankerias Vipunen kirjoitti...

Ai siellä kerätään jo satoa, minä vasta kylvin ekat rivit salaattia tänään:) Mielenkiintoinen se vasikkakaksosjuttu. Teillä oli siis sellaista erikoisvasikkaa se pihvi? Pääsispäs joskus kanssa maistamaan.

sauvajyvänen kirjoitti...

Joo, salaatti oli peräisin tästä omalta pihalta, erityisen lämmin paikka kasvulaatikolle, ja harson alla oli kasvamassa muutaman viikon, siihen kun muistaakseni toissa viikolla kylvin lehtikaalit ja siirsin harson niille. Palstalla on hädin tuskin noussut vielä, ja kohta kylvän lisää. Ja pakko hehkuttaa, että pinaatti on itänyt, viime vuosi oli vähän ankea sen suhteen ;)

Ja pihvistä joo, isäni oli enoni ja serkkuni kanssa teurastanut sellaisen nuoren lehmän. Lihan hyvän makuun oli siis monta asiaa vaikuttamassa. Viime viikolla tein haarukoitavan mureaa patalihaa samasta lehmästä, ja esikoinen oli sitä mieltä että oli parasta lihaa mitä on eläessään syönyt.

Hannele kirjoitti...

Oma salaatti on ihan parhautta!
Meillä salaattisatoa saa jo kasvihuoneesta, jossa kasvuvauhti on huima.

Aina käy noin, että sää(ennustus) muuttuu heti kun tekee koitin liikkuja:(

Nanna kirjoitti...

Mielenkiintoista. Olisko se liha sitten jotenkin parempaa sen takia kun "lisääntymishormoonit" ei jyllää?

Jonna kirjoitti...

Tuo lihajuttu olikin ihan uutta tietoa. Jäin miettimään, miten ihmeessä joku on hoksannut asiayhteyden?

sauvajyvänen kirjoitti...

Hannele, tänään ei sentään tarvinnut kastella palstaa, kuten eilen vielä kuvittelin. Eli jotain hyötyä sääennustuksen muuttumisesta.

Nanna ja Jonna, siis luulisin että se liha on lähinnä sen takia hyvää kun a) teurastus hoidetaan tyylikkäästi ilman pitkiä matkoja teurastuspaikalle b) kyseessä on aika nuori eläin joka on saanut rauhassa kasvaa kokoonsa (ei ole siis "vanha kanttura", eikä toisaalta lihakarjaksi varsinaisesti kasvatettu). Ehkä sillä voi olla osansa, ettei ole mieshormoneja vahventamassa makua, mutta luulisin että nuo kaksi ensin mainittua vaikuttaa enemmän.

Ja Jonna, luulisin että tuo on sellaista ikiaikaista tietoa, joka on hoksattu jo ammoisina aikoina. Onneksi ihmisbiologia ei toimi noin.