torstai 24. toukokuuta 2012

Hunajainen raparperipaistos

Raparperit menossa uuniin
Olen niin iloinen, että oma raparperi palstalla on alkanut kasvaa. Mökillä on valtava raparperi josta voi tehdä vaikka mitä, mutta siellä ei tule käytyä viikottain, joten tuoretta raparperia on aiemmin ollut saatavilla vain satunnaisesti. Omasta raparperistä ei ole vielä säilöttävksi asti, mutta kyllä siitä kevään/alkukesän ajan saa kaikkea mahdollista hyvää aikaiseksi.

Tämä on maailman yksinkertaisin raparperijälkiruoka, ohje on peräisin River Cottage Everyday-keittokirjasta. Jotenkin olen aina ajatellut, että raparperistä pitää tehdä piirakkaa tai kakkua, mutta loistavasti toimii näin yksinkertaisena jälkiruokana. Oikeastaan tuli vähän höntti olo kun luki reseptin, että miten ei ole koskaan tullut kokeilleeksi näin simppeliä jälkiruokaa. Laitan tähän alkuperäisen ohjeen, mutta tein nyt pienemmän version sillä raparperia ei ollut enempää. Tähän kävisi hyvin myös siirappi tai vaahterasiirappi. Alkuperäisessä ohjeessa kehoitettiin paistamaan 45-60 min, mutta minä paistoin vain reilu puoli tuntia, sillä raparperit olivat vielä kovin ohuita. Syötiin nyt jälkkäriksi jäätelön kanssa, ohjeessa sanottiin että jos paistoksen siirtää kannelliseen purkkiin liemineen päivineen, se säilyy viikon verran kylmässä.

1 kg raparperia
1 appelsiinin mehu ja raastettu kuori
4 rkl hunajaa

Pilko raparperit n. 5 cm mittaisiksi pätkiksi. Raasta appelsiinin kuori ja purista siitä mehu ja kaada raparperien päälle. Valuta päälle hunajaa ja sekoita kevyesti. Peitä foliolla ja paista uuninkestävässä astiassa 150 asteessa n. 35 minuuttia. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.


Tämän ei pitäisi olla varsinainen hävikistä herkuksi-postaus, mutta appelsiinin myötä siitä tuli sellainen. Minulla oli unohtunut hedelmäkulhoon yksi appelsiini (kuukausi, jopa yli?), joka alkoi olla kompostiin heittämistä vaille valmis. Ja ihan varmasti vitamiineista tai muistakaan arvokkaista aineista ei ole mitään jäljellä, mutta ei hätää, uuniinhan se appelsiini oli menossa jokatapauksessa. Leikkasin hedelmän varovasti kahtia, ja huomasin, että ihan käyttökelpoista mehua siitä edelleen sai. Joten jäi yksi appelsiini heittämättä kompostiin ja sain käytettyä siitä osan tähän paistokseen.


5 kommenttia:

Campasimpukka kirjoitti...

Meillä alkaa jääkaappi muistuttaa opiskelijoiden kylmäkaappia, niin tyhjää ei ole ollut varmaan 15 vuoteen! Jauhoja on mennyt kilokaupalla, eikä leipää ole juuri ostettu. Hyvä juttu ollut tämä HH-kuukausi:)

sauvajyvänen kirjoitti...

Onko säästynyt rahaakin?

Minä en ole ollut yhtä taitava, juuri jouduin heittämään keitettyä makaronia roskiin kun oli unohtunut lämpimään liian pitkäksi aikaa. Se olisi ollut mitä mainioin lisä johonkin salaattiin, mutta oman mokan takia siitä tuli kompostikamaa.

Campasimpukka kirjoitti...

On tainnut itseasiassa rahaakin säästyä, yhtään yli satasen kauppareissua ei ole tehty, lihaa on ostettu vain muutaman kerran. Kalaakaan ei olla paljon syöty, mikä ei mikään kehun aihe tietty ole. Mutta kyllä, rahaakin on säästynyt.

Campasimpukka kirjoitti...

ja tarkoitan siis, että yli satasen isoja ostoksia ei olla tehty, niitä tulee tavallisesti ainakin joka toinen viikko. Nyt on mennyt 30-40 kymppiä kerrallaan. Näytti hassulta kun kirjoitin noin tuohon ekaan vastaukseen, ikään kuin aina heiteltäisiin satasia sinne tänne.

sauvajyvänen kirjoitti...

Ymmärsin hyvin ;)

Minunkaan ei ole tullut lihaa ostettua, kun yritän epätoivoisesti saada pakastinta tyhjäksi mansikoiden alta. Kalaa kyllä täytyy ostaa, kun sitä ei meinaa muuten saada nykyisin.