torstai 8. maaliskuuta 2012

Jamien parsakaalisalaatti

Parsakaali on hyvää, meidän 4-henkisesessä perheessä kolmen mielestä ihan parasta. Lapset tykkäävät eniten yksinkertaisesti keitetystä parsakaalista, ihan sama minkä verran sitä keitän, kattila tyhjenee aina. Minä pidän eniten kaikenlaisista salaateista, etenkin marjojen kanssa, mieskin syö raakana vaikkei keitettynä. Parsakaalia kannattaa käyttää muutenkin monipuolisiesti, pilko myös varsi mukaan salaattiin. Ja ihan loppu varresta kannattaa käyttää vihannesliemiin.

Parsakaali kuuluu myös niihin ns. superruokiin. Se on erittäin terveellistä, estää tutkimusten mukaan dementiaa, syöpää, sydänkohtauksia ja suunnilleen kaikkea muutakin mahdollista. Netistä löytää helposti lisätietoa näistä terveysvaikutuksista.

Jamien Amerikka-keittokirjasta löytyi kokeilemisen arvoinen parsakaalisalaatin resepti. Suosittelen, myös niille joilla parsakaali ei kuulu top3-vihanneksiin. Vähän jouduin muuttamaan ohjetta, kun kaikkea ei ollut, joten tein sen näin:

2 parsakaalia
8 viipaletta hyvää pekonia
3 tomaattia
nippu ruohosipulia (minulla ei ollut, käytin palan hopeasipulia)

½ valkosipulin kynttä
2 tl sinappia (ohjeessa Dijon, minulla chilisinappia)
6 rkl oliiviöljyä (minulla rypsiöljyä)
2 rkl valkoviinietikkaa
pekonin rasvaa, jos sitä jäi/haluaa laittaa
vähän suolaa ja mustapippuria

Pilko parsakaalin kukinnot ihan pieniksi. Se vie vähän aikaa, mutta on vaivan arvoista. Pilko myös vartta pieniksi suikaleiksi. Käytä parsakaalit kiehuvassa vedessä noin minuutin ajan. Valuta hyvin, ja kuivaa parsakaalit joko puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen tai talouspaperiin. On tärkeää saada parsakaalit kuivaksi, jotta ne imevät kastikkeen itseensä hyvin. 

Paista pekonisuikaleet rapeiksi, säästä rasva kastikkeeseen. Käytä hyvää pekonia, esim. Pajuniemen luomupekoni on hyvää (Jamie käski ostamaan parasta pekonia mihin on varaa). Poista tomaateista siemenet ja pilko ohuiksi viipaleiksi. Pilko ruohosipuli (tai hopeasipulia kuten minulla nyt oli) ja sekoita salaattiaineet keskenään.

Pilko valkosipuli ihan pieneksi, sekoita kastike ja lisää salaatin joukkoon hyvin sekoittaen. Hyvä ruokaisa salaatti joko lisukkeeksi tai miksei pääruuaksikin. Kirjan mukaan annos riittää kuudelle. Jamie oli koristellut salaatin ruohosipulin kukilla, maaliskuussa niitä on vielä vähän vaikea löytää Suomesta.

4 kommenttia:

Tusla kirjoitti...

Jamien Perkoni-parsakaalisalaatti on niin ässä. Käy tilanteeseen kuin tilanteeseen ja moni parsakaalin vihaaja on käännytetty tällä setillä. :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Hyvää on, vaikka ei ihan marjaisan parsakaalisalaatin veroista mielestäni.

Huomasin nyt tosiaan, että sinullakin on se postattuna, samoin se löytyy tuon kirjan alta. Välillä mietinkin keittokirjojen merkitystä nykyisin. Minä koin oivaltamisen iloa kun sain uuden kirjan ja merkkasin kymmenkunta reseptiä joita haluan kokeilla mahdollisimman pian, mutta kaikki sama olisi löydettävissä netistä, jos vaan näkisi vähän vaivaa, joku kuitenkin on ehtinyt jo tehdä saman :)

Ankerias Vipunen kirjoitti...

Näyttää minun silmissä ihan täydelliseltä lisäkkeeltä grilliruoalle, vaikkapa jollekin possulle. Laitankin tämän reseptin korvan taakse vappua odottamaan.

sauvajyvänen kirjoitti...

Ankerias, varma hitti!

Sinulle tuli taas tunnistus, mutta saman olet jo saanutkin :)