sunnuntai 11. maaliskuuta 2012

Kvinoa-salaatti

Tässä vaiheessa vuotta alkaa aina vähän kyllästyttää kaikki padat ja juurekset (vaikka hyvää hirvipataa ja lanttulaatikkoa syötiinkin tänään). Joka vuosi viimeistään maaliskuussa tulee kaivettua mung-pavut, sinimailaset, vehnänjyvät ja tänä vuonna uutuutena kvinoa ja laitettua niitä itämään. Nyt on sitten purnukat täynnä itäviä papuja ja siemeniä. Pidän kvinoasta pihveissä, ja ajattelin kokeilla sitä idätettynä. Mea Salon kirjasta Hellaton kokki opin, että se ei tee varsinaista itua, vaan on syötävissä vuorokausi liuotuksen (8 h) jälkeen. Nyt pilkoin yksinkertaisesti kurkkua, tomaattia ja itänyttä kvinoaa, ja vähän persiljaa lisäksi. Hyvä perussalaatti.

Lasissa on vähän väriä aamuihin eli mangoa ja pinaattia tehosekoittimessa. Todella hyvää. Sekin idea Mea Salon kirjasta.

10 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Idättäminen on minulle tosi vierasta, tosi kauan sitten teimme jotain yrityksiä just tuon sinimailasen suhteen. Pitäisikin kokeilla taas:)

Paula kirjoitti...

Kannattaa tutustua myös Erica Palmcrantzin raakakokkauskirjoihin jos Meankin kirjat kiinnostavat. Tai ehkä jo oletkin :)
Täytyypä taas ryhdistäytyä ja ahkeroitua idättämisien ja versottamisien kanssa!

Ankerias Vipunen kirjoitti...

Minulla on ihan sama, padat ei enää niin innosta tässä vaiheessa kevättä, jotain tuoretta, ituja ja versoja, pitää jo saada. Kvinoa on minulle ihan outo, pitäisikin kokeilla, pihvinä ja tuollain idätettynä.

Jonna kirjoitti...

Kvinoapussia itsekin pyörittelin eilen kaupassa. Alkaa tosiaan jo juurekset tulla korvista - vaikka ne niin hyviä ovatkin.

sauvajyvänen kirjoitti...

Campis, kannattaa kokeilla, se on kivaa ja helppoa!

Paula, pitää laittaa nimi korvan taakse, en ole vielä tutustunut.

Ankerias, kvinoaa kannattaa kokeilla, siinä on kaikki jutut kohdillaan, maku myös. Herneenversojakin menee enemmän kuin ehtii kasvaa.

Jonna, tarttuiko mukaan? Suunnilleen vusoi sitten sitä ei ollut vielä kaupoissa yleisesti saatavilla, mutta onneksi sekin on tullut niin suosituksi, että nykyään tuntuu saavan kaupasta kuin kaupasta.

mammukka kirjoitti...

Minulla iskee myös idätysinnostus aina kevättalvella. Olen jo sinimailasta ja vihreitä linssejä idättänyt ja mung-papu pussin ostin taannoin kaappiin. Tuo kvinoa on kyllä ihan uusi tuttavuus. Täytyypä kokeilla, jos vaan jostain nyt löydän. En löytänyt edes noita mung-papuja pikkupaikkakuntamme marketeista, vaan piti netistä tilata. Minulla on myös herneenversot kasvamassa ja lisäksi versotan ihan tavallista sipulia vesilasissa. Niin ja krassit on myös aika hyviä :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Minä taas en ole linssejä koskaan idättänyt, pitääkin kokeilla niitä.

Jenkka kirjoitti...

Minkälaisia mung iduista tulee? Olen kokeillut kahdesti, ne tekee "hännän", mutta häntää rupeaa kasvamaan tosi nopeasti pieniä juuria, jotka pilaa idun suutuntuman. Tuntuu ihan joltain ruohon juurilta! Ne juuret myös muuttuu tummiksi ja maistuu maalta. Kokeili viimeksi peittää idätysastian foliolla jotta olisi pimeää, mutta ei se tuonut apua..

sauvajyvänen kirjoitti...

Jenkka, tuossa pari postausta ylempänä on possu-hirvipadan ohje, jossa lautasella on mungpapuja ja sinimailasta. Ei minulle ole juuuria tullut, pistän idut jääkaappiin tuossa vaiheessa missä näkyvät kuvassa. Minäkin idätän ne pimeässä, liuotan ensin o/n ja sitten huuhtelen aamuin illoin, 36-48 h menee että ovat tuossa vaiheessa. Teetkö sinä jotain eri tavalla? Vai voisiko olla pavuista riippuvaista?

Anonyymi kirjoitti...

hei, kyllä Hellaton kokki -kirjassa sanotaan, että kinoa itää vuorokaudessa.