sunnuntai 25. syyskuuta 2011

Vihannesliemi

Nyt on hyvä aika keittää vihanneslientä. Minulla on siinä sama tyyli kuin riista- ja lihaliemissäkin, eli ensin keitetään liemeen kaikki maut, sitten siivilöidään ja keitetään liemi vielä reilusti kasaan. Tämä viimeinen vaihe jäisi pois, jos olisi pakastimessa enemmän tilaa. Mutta kun ei ole, näillä mennään. 

Vihanneslientä tehdessäni minun tulee aina pohdittua, mikä merkitys virtuaali-ihmisillä voi olla. Olen palstaillut kohta 10 vuotta Martta-liiton sivuilla, joskus tiiviimmin (etenkin alkuvuosina), joskus pitkiäkin taukoja pitäen (kuten nyt). Niinpä sieltä on väkisinkin tullut muutamia virtuaali-tuttuja, joiden neuvot tai kommentit tai persoona ovat jääneet mieleen, ja joiden elämä koskettaa jollain tapaa. Minulla tulee aina vihanneslientä keittäessäni mieleen nyt jo edesmennyt nimimerkki ehe, jolta sain kullanarvoisen vinkin käyttää parsa- ja kukkakaalien, persiljoiden ja muiden vihannesten varret liemeen. Makua irtoaa hyvin, eikä mitään mene hukkaan. Näin me jätämme jälkiämme myös virtuaalisesti, ja joskus pienikin asia voi jäädä mieleen elämään.

Tällä kertaa liemeen löytyi tälläiset aineet:

3 l vettä
1 parsakaalinvarsi
1 kukkakaalin kanta
2 palsternakkaa
10 pikkuporkkanaa kuorineen
2 purjon vihreät osat
iso pala juuriselleriä
pari kourallista persiljan varsia/persiljaa
1 rkl yrttisuolaa

Pilko tarvittaessa, keitä reilussa vesimäärässä vajaa tunti. Siivilöi juurekset pois, ja pakasta sellaisenaan, tai keitä  vielä kasaan haluttu aika. Jos tekee oikein tiukkaa lientä, sen voi pakastaa jääpalarasiassa, ja siirtää kuutiot sitten jäätyneenä pakastuspussiin. Tällöin 1-2 kuutiota riittää neljän hengen ruokaan hyvin.

Liemi tulee tehtyä aina sen mukaan, mitä sattuu olemaan kaapissa. Yritän keittää useamman satsin tähän parhaaseen juuresaikaan. Joskus pakastan parsakaalien varsia, purjojen osia tai muita ei-säilyviä juttuja siiheksi, kun on aikaa keittää liemi, hyvin toimii niinkin. Hyvä pohja keittoihin, risottoihin ja kastikkeisiin.

4 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Liemien keittäminen on mukavaa! Kalalientä minulla ei ole tullut koskaan keiteltyä, sillä olen huono käsittelemään kokonaista kalaa ja ostan yleensä fileinä. Mutta muuten kyllä liemet ovat kotitekoisia.

sauvajyvänen kirjoitti...

Kannattaa ostaa se kala kokonaisena, ja pyytää myyjää fileoimaan. Sitten vaan perkeet mukaan, ja liemen keittoon. Kalalimi tulee vielä nopeasti, sitä ei tarvitse keittää kuin vartti, jos sitäkään.

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Kiitos vinkistä! Kammenpyörittäjä meillä osaa jonkun verran filerointia, pitäisi useammin vaan tuoda koko kala:)

sauvajyvänen kirjoitti...

Meillä on kiva kalakauppa, kun hintaan kuuluu aina ilmainen fileointi. Ja joskus saattaa saada edellisenkin asiakkaan ruodot mukaan :)