sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Kahden juureksen salaatti ja hyvä maustevoi

Joskus lisukkeet ovat pääosassa ruualla. Tein tänään hirvipihvejä, jotka eivät olleetkaan ihan sitä mitä toivoin niiden olevan. Mutta eipä se paljoa haitannut, kun oli niin hyvää juuressalaattia lisukkeena, ja uuniperunoiden kanssa oli mielettömän hyvää maustevoita. Juuressalaatti löytyy River Cottage Everyday-kirjasta (Two-root slaw), kirjassa oli mukavasti kolmelle vuodenajalle omanlaisensa salaatti, tämä on talven slaw. Kuminan jätin salaatinkastikkeesta pois, se oli ohjeessakin "optional", ja minä en pidä kuminasta, joten ei sitä kaapeista löydy. Tein salaatin vähän pienempänä näin:

1 iso porkkana
pala juuriselleria (n. 150 g kuorittuna)

2 rkl majoneesia (oli valmista tällä kertaa)
1 tl chilisinappia
1-2 rkl sitruunamehua
vähän suolaa ja pippuria

Suikaloi juurekset pieniksi. Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja kaada salaatin päälle. Oli ihan tosi hyvää. Kannattaa tehdä ainakin tuntia ennen syöntiä, että maut ehtivät tasaantua.


Jamie Oliver teki jossain jouluohjelmassa hyvää maustevoita, jota sanoi käyttävänsä paistamiseen ja kaikkeen mahdolliseen. Ideana siinä oli laittaa anjovista voin sekaan. Minä tykkään anjoviksesta kaikessa mahdollisessa, ja nyt kokeilin seuraavalaista maustevoita:

100 g voita
3 anjovis-filettä
½ valkosipulin kynsi
pieni pätkä Serrano-chiliä
timjamia sen verran kuin raatsin ottaa

Tahna on tarkoitus tehdä tehosekoittimessa hienoksi voiksi, mutta näin pientä määrää ainakaan minä en saanut järkevästi tehtyä tehosekoittimessa enkä sauvasekoittimella, joten hieroin sen haarukalla hienoksi. Ensi kerralla teen isomman määrän ja pakastan osan. Tämä oli ehkä parasta maustevoita mitä muistan tehneeni. Oli hyvää lihan ja perunan kanssa.

Ei kommentteja: