maanantai 26. maaliskuuta 2012

Marjarahka

Rahka on sellainen perusjälkiruoka, ettei sen ohjetta juurikaan kukaan tarvitse. Tämä kirjoitus onkin lähinnä muistutus niille onnellisille, joilla on vielä marjoja pakastimessa, että nyt on hyvä aika syödä niitä. Sitrushedelmien sesonki alkaa olla viimeisillään, eikä vielä ole oikein mitään muutakaan tilalla. Uuden sadon marjoja, ensimmäisiä kirsikoita, luumuja ja omenoita odotellessa voi aika tulla pitkäksi ilman marjoja. Ekaluokkalainen syö jo omaa lapsuusajan herkkuani, eli kohmeisia marjoja (etenkin mustikoita ja mansikoita) sellaisenaan, mutta kuopukselle jäiset marjat eivät vielä uppoa pelkiltään. Niinpä sitten teen kiisseleitä ja rahkaa usein. Rahkassa käytän suhteessa paljon marjoja, ihan sen takia että niitä tulee syötyä reilusti. Tällä kertaa oli puoli litraa mustikoita ja puoli litraa metsävadelmia.

2 dl kermaa
500 g rahkaa
½ dl sokeria (tai maun mukaan)
1 l pakastemarjoja (mustikkaa, vadelmaa, mansikkaa, viinimarjoja, puolukkaa)

Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon rahka, sokeria maun mukaan ja kohmeiset/sulaneet marjat ja sekoita hyvin.

7 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Rahkat ovat kyllä hyviä! Joskus lisään joukkoon vaniljajogurttia, jos sattuu sellaista olemaan. Pitääkin huomenna taas kaivella muutama mansikkapurkki sulamaan, sitä menee kyllä niin paljon, kuin ehtii sulatella. Karpaloita viime syksyltä vähän säästelen, ne kyllä säilyy vielä eikä sitä tiedä koska on yhtä hyvä karpalovuosi taas kuin viime vuosi.

Ankerias Vipunen kirjoitti...

Tämä on herkkujälkkäri, mutta jostain syystä en muista tehdä sitä useinkaan. Sopii hyvin myös pääsiäiseen. Kiitos siis muistutuksesta:)

Päivi / Kokkeillaan kirjoitti...

Marjarahka on meidän luottojälkkäri. Arki-iltakin kohottautuu uuteen sfääriin, kun tekee marjarahkaa. Aina ei ole edes kermavaahtoa siihen kamuksi, mutta jugurtilla Campasimpukan tapaan pehmennän makua. Mangorahka on marjaversion lisäksi älyttömän hyvää: säilykemangot vaan rahkan kanssa koneella soseeksi, sekaan sitruunamehua ja sokeria, ja nams!

sauvajyvänen kirjoitti...

Meillä lapset ei tykkää säilykemangoista tehdystä rahkasta, tuoreesta mangosta tehdystä kylläkin. Talvella tuli tehtyä appelsiinirahkaa, sekin on hyvää. Ja joka kerta ekaluokkalinen kysyy että koska teen Marianne-rahkaa...

Mutta hyvää se on aina. Puolukkarahka on minun lemppari, sitä voisin tehdä vaikka joka kerta.

Nanna kirjoitti...

...paitsi, että meidän ekaluokkalainen ei syö edes mun tekemää rahkaa. Jotain himputin danoninoja kyllä vinkuu. Eläköön teollisuus....

Anonyymi kirjoitti...

Kotiherkkuperusjälkkäri - marjarahka on yksi kotoa kaipaamani herkku. Tarjolla olevat pakastemarjat tulevat ties mistä, joten niiden ostaminen ei houkuttele. Mansikkarahkaa ei varmaan tarvitse enää kovin kauaa odottaa.

sauvajyvänen kirjoitti...

Nanna, kyllä meilläkin mielummin syödään paulaa kuin äidin tekemää rahkaa, ja esim. puolukkarahka ei kelpaa ollenkaan.

Ulkolaisten marjojen suhteen täytyy kai tyytyä kiisseleihin ja piirakoihin?