lauantai 6. elokuuta 2011

Fetapiirakka ja nopea punajuurisalaatti


Ihana tapa aloittaa ruuanlaitto on kävellä omalle puutarhapalstalle ja hakea sieltä 4 punajuurta ja vähän papuja. Perheen vaativammat lihansyöjät ovat muualla syömässä, joten tuli hyvä päivä tehdä jotain kasvisruokaa. Jääkaapissa oli tuotteita joiden viimeinen käyttöaika alkaa lähestyä, joten niiden pohjalta tein seuraavanlaisen fetapiirakan (jos salaattijuustoa nyt saa enää kutsua fetaksi?):

Pohja:
1½ dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja
½ dl Vääksyn Myllyn riihitalkkunaa
1.25 dl öljyä (salaattijuustopurkista)
1 tl suolaa (käytin yrttisuolaa)

Täyte:
150 g Kolatun Yrtti Wilhelmiina-salaattijuustoa
150 punajuuren naatteja ryöpättynä ja pilkottuna (pinaatti tai mangoldi käy yhtä hyvin)
3 munaa
2 dl kuohukermaa

Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään ja kaada juustopurkin öljy ja suola joukkoon. Sekoita nopeasti ja taputtele piirasvuokaan.Talkkuna maistuu aika voimakkaalle, ja sen voi korvata muulla jauholla, jos ei siitä pidä. Minä kaipasin savunmakua pohjaan, ja muutenkin tykkään talkkunasta, joten halusin käyttää sitä.

Ryöpätyt punajuuren naatit
Ryöppää punajuuren naatit, eli keitä vedessä muutama minuutti, valuta vesi pois ja leikkaa veitsellä lehdet pieniksi. Punnitse ne tuoreena, suunnilleen tuon verran tuli neljän punajuuren naatista. Yhtä hyvin voi käyttää pinaattia tai mangoldia. Levitä naatit pohjan päälle, lisää juusto ja kaada keskenään sekoitetut kerma ja munat päälle. Paista 200 astetta 30 minuuttia. Tämä on siitä kiva piirakka, että koko juustopurkki tulee käytettyä hyödyksi. Toki voi käyttää myös tavallista öljyä tai voita. Tarjoa piirakka nopean punajuurisalaatin ja keitettyjen papujen kanssa. Keitin tuoreet pavut nopeasti vähässä vedessä sopivan kypsiksi ja lisäsin lautasella vähän yrttisuolaa päälle.

Nopea punajuurisalaatti

4 punajuurta
2 rkl majoneesia
1 rkl tummaa balsamico-viinietiikkaa (tai mitä tahansa mieluista etikkaa)

Keitä punajuuret kypsiksi. Muista että juuri nostettuja punajuuria ei tarvitse keittää niin pitkään kuin varastoituja juureksia. Raasta punajuuret karkeaksi raasteeksi ja sekoita joukkoon majoneesi ja etikka. Kuinka makeaa ja herkullista tämä salaatti onkaan!

2 kommenttia:

Hiidenuhma kirjoitti...

Nam, nam! Punajuuret ja niiden naatit ovat herkkua!

sauvajyvänen kirjoitti...

Niin on, ja naatit tuo hyvää vaihtelua pinaatille (ai miten niin katkera kun pinaattisato meni mönkään?). Joka vuosi se muka yllättää, kuinka hyviä ja makeita punajuuret ovatkaan silloin kun ne saa maasta suoraan pöytään. Ihan kuin olisi eri juures kyseessä verrattuna siihen mitä talvella käyttää, vaikka hyvää se on silloinkin.