tiistai 16. elokuuta 2011

Kyyhkyliemi

Kyyhkykausi aloittaa vuoden metsästyssesongin, ainakin meidän perheessä. Mies suunnittelee lomansa niin, että saa olla aloituksessa mukana, ja kun pääkaupunkiseudulla tuntuu koulu alkavan myöhemmin kuin monella muulla paikkakunnalla, pääsee esikoinenkin mukaan jahtiin. Tänä vuonna ensimmäiset kyyhkyt ovat jo pakastimessa, ja ensimmäinen satsi kyyhkylientä keittettynä. Tänä vuonna saaliiksi tuli myös yksi Pariisissa rengastettu lintu, nyt odotetaan lisätietoja siitä. Lintu on varattu uudelle ranskalaiselle reseptille, jota on tarkoitus kokeilla myöhemmin syksyllä. 

Riistasta haluaa käyttää kaiken lihan mahdollisimman tarkkaan. Kyyhkyista tulee nykyisin otettua lähinnä rintapalat, kun koivissa on niin  vähän syömistä, ja se muu osa lintua kuivahtaakin helposti. Niinpä sitten lopuista tulee keitettyä lientä myöhempää käyttöä varten. Minä keitän liemen aina sinne päin, mutta suunnilleen näin:


kyyhkyn rankoja pienittynä
1 palsternakka
2 porkkanaa
pienen pieni pala juuriselleriä
pala purjoa
musta- valko- ja viherpippureita
jokunen timjamin oksa
jokunen katajanmarja
merisuolaa
vettä riittävästi

Laita kyyhkyn rangat ja muut liharoippeet kattilaan ja päälle reilusti vettä. Keitä sen verran, että saat vaahdon nousemaan, kuori se pois (sitä ei yleensä tule paljoa). Lisää juurekset, mausteet ja suola ja keitä tunteroinen. Siivilöi lihat, luut, juurekset ja mausteet pois. Siirrä liemi puhtaaseen kattilaan ja keitä kokoon. Minä olen keittänyt hyvinkin tiiviiksi kun pakastimen tila on ollut vähissä, ja lisännyt sitten myöhemmin vettä enemmän. Liemi tulee käytettyä lähinnä risotoissa, lintukeitoissa ja -kastikkeissa.

Ei kommentteja: