maanantai 1. elokuuta 2011

Lihakeittoa talkooväelle

Muillakin kuin vain meillä on pakastimen tyhjennys käynnissä. Minun tuli keittää lihakeitto talkooporukalle, ja pakastimesta löytyi muutama hirvenvasan potka, jonkinlainen "pata"-liha ja jäniksen koipi. Lisäksi ostin maatilatorilta naudan keittolihaa puolisen kiloa. Näiden ympärille kokosin lihaisan keiton ja se tuntui maistuvan kaikille hellepäivän urakoijille hyvin.

Viimeiset poreilut
viitisen litraa vettä
n. 2 kg lihaa
1 kg perunaa
1 kg porkkanaa
juuriselleriä reilu pala pieneksi pilkottuna
3 juuri maastavedettyä sipulia varsineen
pari kourallista herneenpalkoja pikkuherneineen
3 isoa lipstikanlehteä
n. 20 valko- musta- ja viherpippuria kutakin
kourallinen persiljaa
suolaa

Laitoin lihat kylmään veteen, ja hellan heikosta tehosta johtuen kiehumiseen meni aikaa puolisen tuntia vai ylikin. Sitten kuorin syntyvän vaahdon pois ja lisäsin pippurit ja lipstikan. Laakerinlehtiä olisin laittanut jos olisi ollut. Keitin lihoja pari tuntia, jonka jälkeen nostin ne liemestä pois, ja pilkoin pieniksi suupaloiksi. Sitten lisäsin perunat, porkkanat, sellerin ja sipulit (ei vielä varsia) liemeen kiehumaan, heittelin myös lihat takaisin. Olisin lisännyt myös palsternakkaa ja lanttua jos olisi semmoisia ollut. Annoin kiehua kunnes perunat olivat melkein kypsiä, lisäsin sipulinvarret ja herneenpalot pilkottuja ja annoin kiehahtaa vielä hetken. Persiljan heitin viimeisenä pinnalle ja kutsuin väen syömään. Lisänä ruisleipää, voita, juustoa ja kurkkua, juomana maito tai olut.

4 kommenttia:

Campasimpukka kirjoitti...

Kunnon lihakeitto on kyllä tolkun talkooruokaa!

sauvajyvänen kirjoitti...

Niinhän se taisi olla. Ja talkoot ovat kivoja, aivan kuten sinne ruuan laittaminenkin.

Jenkka kirjoitti...

Riittääkö kolme lipstikan lehteä maustamaan koko keiton? Luulin että sitä laitetaan enemmän :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Ne lehdet oli sellaisia vähän kämmentä isompia, ehkä olisi voinut olla vähän lisääkin, mutta ei ainakaan paljoa.