torstai 4. elokuuta 2011

UFO nähty

Nyt saa nauttia: sadonkorjuuaika on parhaimmillaan, jee, siitä huolimatta että herneet olivat ja menivät. Saan viikonlopun paremmalla ajalla heittää varret kompostiin ja kääntää maan. Samoin heitin loput pinaatin ja mangoldin kukat kompostiin, senkin maan saa kääntää. Vadelma-aikakin alkaa olla ohi, enää muutama hassu marja odottaa aamuisin. Mutta kaikkea muuta sitten onkin sen edestä.

Joka vuosi sitä jaksaa ihmetellä ja ihastella kuinka ihan pieneen (tai vähän isompaan) siemeneen on pakkautuneena kaikki se ikiaikainen tieto, mitä uuden kasvin kasvamiseen tarvitaan. Kuinka hienosti geenit ovat siellä epäjärjestyksen järjestyksessa taatakseen luonnon kiertokulun jatkumisen, valmiina muuttumaan ja valmiina säilymään. Voi miten biologia onkaan kaunista (ja maukasta)!  Sitä kasvua vaan ihmettelee ja ihmettelee, ei uskoisi että nuokin kuvan pavut ovat samalla paikalla missä tuon kuvan voikukat rehottavat etualalla.

Erityinen ilonaihe on UFO, eli kesäkurpitsa Custard White. Siellä on toinen melkein yhtä iso tulossa, ja pari pienempää alkua. Se vaan on niin hyvänmakuista, ainakin sellaisenaan. Nyt vihdoinkin taidan käyttää sitä ruokiinkin, saa nähdä mitä keksin. Viime vuonna sain siitä vain pari sormenpään kokoista alkua, joita ei voinut syödä. Baby Roundia tulee mukavasti, se on ihan lemppari kesäkurpitsoista. Tavallista keltaista ja vihreää tulee tasaista tahtia, niistä saakin alkaa miettiä että mitä ihmettä tekisi, ainakin niitä riittää tomaatinkastelija-naapurille ja kirsikka-naapurille. Ainoa murheenkryyni on spagettikurpitsa, itävyys oli alle 10% luokkaa (11-12 siementä, 1 taimi) ja toistaiseksi se on pukannut vain poikakukkaa. Ei tule hedelmää ei, ja kohta ei enää ehdikään.

Kuten sanoin, sipulit ovat komeampia kuin koskaan, punajuuret samoin ja papujakin alkaa saada pikkaisen kerrallaan. Ja porkkanoita, pieniä mutta ah niin makoisia. Lähiaikojen kokkailut taitavat olla aika kasvisvoittoista, mutta eipä se haittaa.

Ensimmäisiä siemeniäkin pääsin keräämään, ajattelen kerätä talteen ainakin Black Boy-ruiskaunokkia ja kehäkukkaa, ja katsotaan miten kukkivalle persiljalle käy, ehdinkö saada siitäkin siemeniä.

6 kommenttia:

Campasimpukka kirjoitti...

Voi vitsit, meillä ei ole oikein satoa saatu vielä kuin yrttiosastolla, kesäkurpitsat vain kukkivat, muttei niistä tule sen kummempaa. Tomaattien toivon pian saavan väriä poskiinsa.

sauvajyvänen kirjoitti...

Niin, ja ajattele että minä olen vielä myöhemmässä kuin monet muut täällä päin (en tarkoita kääntää veistä haavassa, jos siltä tuntuu ;) )

Meillä kypsyy nyt muutama tomaatti/päivä-vauhdilla tomaatit, tänä vuonna latvoin ison osan niistä, ensimmäistä kertaa. Josko vaikka isompi osa punastuisi.

Campasimpukka kirjoitti...

Onhan se oikeus ja kohtuus, että sinulla kokeneempana kasvattajana satoa tulee! Minun pitäisi ottaa selvää miten tomaatteja pitäisi leikata, nyt ollaan vaan katkottu jossain vaiheessa, kun katto alkaa lähentyä ja niitä varkaita napsittu pois.

sauvajyvänen kirjoitti...

Suositellaan että täällä pohjoisessa latvottaisiin kolmannen tai korkeintaan neljännen tertun jälkeen. Minä en ole ennen raattinut niin aikaisin latvoa, ja sitten syyskuussa olen kypsytellyt kilokaupalla vihreitä tomaatteja sisällä. Tänä vuonna ajattelin kokeilla, että saisiko sitä noin kuitenkin paremmin satoa. Ja joo, kaikki varkaat pois, paitsi jos erikseen sanotaan ettei tarvitse poistaa (yleensä pensas- ja amppelitomaateista ei poisteta niitä).

Jenkka kirjoitti...

Söin just eilen spagettikurpitsaa, jonka ostin niistä myyjäisistä. Oli kyllä hyvää! Keräsin kourallisen siemeniä talteen, jos tarvitset siemeniä niin saat multa! :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Mielelläni otan siemeniä vastaan. Minun pussissa vielä luki että helppo kasvattaa! No, pitää sen verran korjata, että nyt siellä on kaksi kurpitsan alkua, eli toivoa on että ehtii jonkun saada kokeiluun.