torstai 25. elokuuta 2011

Hedelmäsalaatti


Meillä hedelmäsalaatti on yleensä talven jälkiruoka, tähän aikaan vuodesta tulee syötyä enemmänkin marjoja monessa eri muodossa. Poikkeuksiakin on, kuten silloin kun kaupasta saa vaikka mitä hedelmiä eurolla kilo. Tässä on tullut syötyä kilokaupalla meloneja, niin ruualla kuin muutenkin, ja hedelmäsalaattiin on ainekset poikineen. Niinkin arkinen jälkiruoka kuin hedelmäsalaatti tuo mieleen monia muistoja. 

Kuten vaikka sen, kuinka siskon kanssa tehtiin lapsina "salaa" hedelmäsalaattia (ihan kuin ei  muka oltaisi saatu äidiltä lupaa siihen). Emme jaksaneet syödä kaikkea, ja niinpä piilotimme kulhon sängyn alle. Sinnehän se unohtui, ja vasta viikon päästä haju paljasti miten salaatti valmistautui kävelemään ihan minne tahansa. 

Tai se, kun kymmenen vuotta sitten pari paikallista kollegaa oli auttanut meitä jenkkeihin muutossa ja monella tapaa muutenkin, ja päätin kutsua heidät kotiimme syömään. Tein hedelmäsalaattia jälkkäriksi, ja kun he tulivat, toinen heistä oli ihan äimistynyt nähdessään omenoita, appelsiineja ja banaaneja. Hän kysyi aidon hämmästyksen vallassa että ihan itsekö olin pilkkonut hedelmät ja tehnyt salaatin. Jep, olinhan minä, ja minä olin vähintään yhtä hämmästynyt, kun hän sanoi ettei ole varmaan neljännesvuosisataisen elämänsä aikana koskaan kuorinut appelsiinia tai omenaa. Niinpä, silloin ajattelin että voiko se olla mahdollista, mutta nykyään valitettavasti taitaa olla mahdollista Suomessakin, ei sentään yleistä.

Tai se, kun tehtiin juhliin hedelmäsalaattia, ja tuli haukut, kun salaatissa oli tuoreita hedelmiä säilykehedelmien tilalla. Niinpä. Minusta hyvä hedelmäsalaatti tulee vaikka näin:

1 banaani
1 omena, esim. Golden delicius, jos kotimaisia ei ole
1 appelsiini
1 dl viinirypäleitä
1 rkl mustia viinimarjoja tai
1 dl mansikoita/vadelmia
vaniljalla maustettua sokerivettä

Pilko kaikki hedelmät palasiksi ja lisää liemi. Anna makujen tasaantua muutama tunti ennen tarjoilua. Tarjoillaan kermavaahdon tai jäätelön kanssa.

3 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Minulla tulee ihan liian vähän käytettyä hedelmiä, aina on muka marja-aika tai pitää käyttää pakastimesta... Tai sitten alan ajatella, että tuo on tuotu niiiiiin kaukaa. Mutta nyt omena-aika lähestyy, niitä on kiva syödä. Ei muuten taas päivittynyt tämä postauksesi. Tulin vain toiveikkaana katsomaan, onko uutta luettavaa:)

Hiidenuhma kirjoitti...

Hedelmäsalaatti on ihanaa! Jälkiruoan lisäksi meillä nautitaan sitä toisinaan brunssilla. Ja voihan marja-aikaan lisätä salaattiin muutaman marjankin.

sauvajyvänen kirjoitti...

Meilläkin syödään hedelmäsalaattia vähän mihin aikaan tahansa, aamiaisesta iltapalaan. Ja lapset pitävät huolen, että hedelmiä syödään riittävästi muutenkin ja vähän enemmänkin, kun aina toiveissa on saada sitä tai tätä.

Minä suosin normaalisti mahdollisimman lähellä kasvaneita hedelmiä, mutta sujuvasti kierrän tuota jonkin verran sesonkiajattelulla: jos jossain on kova sesonki päällä, niin silloin tulee ostettua juuri niitä hedelmiä. Tässä vaiheessa lapsille tuntuu uppoavan helpommin omenat tai banaanit tuoreeltaan, pakastetut marjat sellaisenaan ei niinkään, ja tuoreiden marjojen sesonki on loppujen lopuksi aika lyhyt, suunnilleen kesäkuun lopusta syyskuulle.