Ihana tapa aloittaa ruuanlaitto on kävellä omalle puutarhapalstalle ja hakea sieltä 4 punajuurta ja vähän papuja. Perheen vaativammat lihansyöjät ovat muualla syömässä, joten tuli hyvä päivä tehdä jotain kasvisruokaa. Jääkaapissa oli tuotteita joiden viimeinen käyttöaika alkaa lähestyä, joten niiden pohjalta tein seuraavanlaisen fetapiirakan (jos salaattijuustoa nyt saa enää kutsua fetaksi?):
Pohja:
1½ dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja
½ dl Vääksyn Myllyn riihitalkkunaa
1.25 dl öljyä (salaattijuustopurkista)
1 tl suolaa (käytin yrttisuolaa)
Täyte:
150 g Kolatun Yrtti Wilhelmiina-salaattijuustoa
150 punajuuren naatteja ryöpättynä ja pilkottuna (pinaatti tai mangoldi käy yhtä hyvin)
3 munaa
2 dl kuohukermaa
Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään ja kaada juustopurkin öljy ja suola joukkoon. Sekoita nopeasti ja taputtele piirasvuokaan.Talkkuna maistuu aika voimakkaalle, ja sen voi korvata muulla jauholla, jos ei siitä pidä. Minä kaipasin savunmakua pohjaan, ja muutenkin tykkään talkkunasta, joten halusin käyttää sitä.
Ryöpätyt punajuuren naatit |
Nopea punajuurisalaatti
4 punajuurta
2 rkl majoneesia
1 rkl tummaa balsamico-viinietiikkaa (tai mitä tahansa mieluista etikkaa)
Keitä punajuuret kypsiksi. Muista että juuri nostettuja punajuuria ei tarvitse keittää niin pitkään kuin varastoituja juureksia. Raasta punajuuret karkeaksi raasteeksi ja sekoita joukkoon majoneesi ja etikka. Kuinka makeaa ja herkullista tämä salaatti onkaan!
2 kommenttia:
Nam, nam! Punajuuret ja niiden naatit ovat herkkua!
Niin on, ja naatit tuo hyvää vaihtelua pinaatille (ai miten niin katkera kun pinaattisato meni mönkään?). Joka vuosi se muka yllättää, kuinka hyviä ja makeita punajuuret ovatkaan silloin kun ne saa maasta suoraan pöytään. Ihan kuin olisi eri juures kyseessä verrattuna siihen mitä talvella käyttää, vaikka hyvää se on silloinkin.
Lähetä kommentti