tiistai 9. elokuuta 2011

Punaherukkasiirappi


Näin viime vuonna jossain lehdessä punaherukkasiirapin ohjeen, mutta harmikseni en löytänyt sitä enää, en netistä, enkä lehtipinoistanikaan. Se jäi kuitenkin kaihertamaan mieltäni, joten päätin kokeilla siirappia muistinvaraisesti kokeilemalla (ja vähän tyhmästi heti isolla satsilla, vaikka hyvin kävikin). Käytin siirappiin ne viimeiset maijasta valutetut mehut (yhdistin kahden maijallisen viimeset mehut), ne jotka eivät enää ole ollenkaan makeita, eivätkä kirkkaita eivätkä maistu niin hyvälle. Ajattelin käyttää siirappia lähinnä jälkiruuissa ja kastikkeissa, joten päätin lisätä vaniljaa mauksi. Tein siirapin seuraavalla tavalla:

1.6 l mehua
5 dl sokeria
5 dl fariinisokeria
1 vaniljatanko

Laita mehu, sokerit ja halkaistu vaniljatanko siemenineen kattilaan ja anna kuumeta kiehuvaksi. Kuori vaahto pois ja jatka hiljalleen keittämistä, yhteensä n. 10 minuuttia. Sen jälkeen pullota siirappi steriloituihin pulloihin. 

Siirapista ei tullut kovin vaniljaista, siemenet nousivat väkisinkin vaahdon mukana ylös. Jos jollain on toimiva kikka tämän estämiseksi, mielelläni kuulen. Tai sitten se oli vain tämä yksi kerta ja erittäin tahmeat siemenet. Fariinisokeri maistui aika vahvasti läpi, eli jos haluaa ihan vain punaherukan makuista siirappia, kannattaa käyttää vain tavallista sokeria. Minä kokeilin siirappia jäätelön kanssa, oli hyvää, sekä Louhisaaren sorbetin kanssa, oli hyvää. Mutta suorastaan erinomaista se oli lettujen kanssa, luulisin että tästä saamme lähiversion korvaamaan vaahterasiirappia pannukakkujen ja lettujen kastikkeena.

4 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Säilyy varmaan jääkaapissa hyvin sokeripitoisuutensa vuoksi, ellei sitten kulu hyyvyyttään äkkiä:)

sauvajyvänen kirjoitti...

Luulisin tosiaan että säilyy kuten mehutkin. Ellei sitten ylenmääräinen makeus tee tepposiaan.

Anonyymi kirjoitti...

Tässä vaniljavinkki:

Vaniljatanko kannattaa halkaista pitkittäin ja ottaa siemenet talteen terävän veitsen kärjellä. Kuoria keitellään valmistettavassa seoksessa (vaniljakastike, jätskipohja, hillo, yms) ja siemenet lisätään vasta valmiseen keitokseen. Jos seos siivilöidään, niin siemenet kannattaa laittaa vasta siivilöinnin jälkeen.

sauvajyvänen kirjoitti...

Luimupupu, noin juuri teen aina, paitsi että olen lisännyt siemenet jo heti, nyt tuli ensimmäisen kerran ongelma. Pitää ensi kerralla tosiaan laittaa ne vasta valmiiseen keitokseen.

ps. siirappi sopii todella hyvin viilin päälle, slurps.