sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Sadonkorjuuta viileähkön kesän jälkeen


Tänä vuonna kaikki on kasvu on ollut kovasti myöhässä. Lähipeltoa ei ole vieläkään puitu, vehnä vaan ei ole vielä kypsää. Minunkaan palsta ei näytä läheskään siltä, että sato olisi valmis, eli nyt ei auta kuin toivoa lämpimiä ja kuivia ilmoja kaikkien sadonkorjaajien puolesta. Vasta pari penkkiä on tyhjennetty niin, että maata on päässyt kääntämään.

Sipulit olen sentään nostanut kaikki, tänään nousi viimeiset. Palsternakkaa olen käyttänyt ahkerasti, mutta siitä vielä yli puolet on maassa, ja saa ollakin routaan saakka, aivan kuten lehtikaalikin. Kaikki äitini reseptit-blogin Nanna oli koonnut mukavasti yhteen tämän vuoden sadonkorjuuterveiset, ja minä ajattelin tehdä saman tähän, lähinnä sitä varten että ensi vuonna taas muistaa mitä kannattaa tehdä ja ennen kaikkea mitä ei. Lista tulee aika satunnaisessa järjestyksessä:

Porkkana: menestyy hyvin näköjään vuodesta riippumatta. Satoa tulee enemmän kuin saadaan käytettyä, ensi vuonna pitää olla ahkerampi käytössä ihan alusta asti. Eri väriset porkkanat ovat kivoja, paitsi keltainen on oikeasti aika aneeminen. Nakkikeitto jossa violettia porkkanaa on aika vinkeän värinen.

Palsternakka oikealla
Palsternakka: se toinen lajike oli parempi kuin Gladiator. Mutta eihän minulla ole pussia tallessa, enkä muista minkä tilasin. Ensi vuonna pitää olla tarkempi uusien lajikkeiden nimissä, että jäävät talteen. Ihan mieletöntä, että sain oikeasti isoja palsternakkoja viimevuotiseen verrattuna: samasta rivimetrimäärästä sain silloin kolme pikkuruista laihaa juuresta. Ilmeisesti kitkin osan niistä viime vuonna, sillä en ollut löytänyt ajoissa kunnon kuvaa lehdistä. Toivottavasti -> tuosta kuvasta saa selvää ne, jotka eivät ole nähneet palsternakan maanpäällistä osaa :)

Punajuuri: vaikka ne yleensä kasvavat hyvin savimaassa, tänä vuonna sato jää tosi pieneksi. En ole vielä montaa ruokaa syönyt, sillä ne ovat edelleen niin pieniä. Ei ole säilömisongelmia tänä vuonna.

Sipulit: taas huippusato. Yläkuvassa on osa sadosta kuivumassa. Punasipulia on tuplamäärä, samoin hopeasipulia (eivät ole vielä ehtineet kuivua, vaan ovat pahvilaatikoissa muualla). Kannattaa laittaa kaikkia kolmea lajiketta taas ensi vuonna, samoin siemenestä niitä kivoja pitkiä pikkusipuleita. Ne jäivät pieniksi, mutta niitä oli kiva käyttää pitkin kesää.

Valkosipuli: kasvatus onnistui yli odotusten. Laitan taas loka-marraskuussa kasvamaan pari riviä. Meillä ei valkosipulia mene kamalan paljoa, sato riittänee koko vuodeksi, vaikka siitä ottaa kynnet ensi vuodeksi.

Herne: hyvä sato, osa jäi kesälomien takia käyttämättä. Ensi vuonna laitan pari penkkiä "uudelle" alueelle maanparannuksen takia. Ne voisi kylvää vähän eri aikaan, jotta kaikki sato ei kypsy yhtäaikaa (joka sattuu tietysti matkan ajalle).

Peruna: Blue Kongoa lisää. Se tekee pienen sadon, mutta on niin mukavan väristä. Muutenkin peruna-ala voi kasvaa, kun viimeinen osa aarista tulee otettua viljelyyn. Peruna onnistui kaikenkaikkiaan hyvin, isoja maukkaita perunoita muutamaan ruokaan.

Lehtikaali: sama määrä, mutta pari lajiketta riittää ensi vuodeksi: Red Russian ja sitten kunnnon kähärälehtinen. Satoa on tullut ämpärikaupalla, sitä on kuivattu talven varalle, ja syöty kymmenillä eri tavoilla. Penkki on vieläkin täynnä satoa, ja sitä on mahdollista kerätä lumien tuloon saakka palstalta. Pihan lehtikaalipenkkiin tarvitaan kunnon määrä lantaa, sato jäi vähän pieneksi siinä, maassa ei ollut potkua riittävästi. Pihan kaalit jätetään keskitalven käyttöä varten, toivotaan lumista talvea.

Ruusukaali: ei ehdi, sato jää nollaan. Koska siemeniä jäi, voin kokeilla ensi vuonna, mutta ilman odotuksia. Tällä hetkellä ruusukaalit ovat nuppineulan pään kokoisia.

Pavut: kohtuullinen sato tänäkin vuonna, vähän huono itävyys vaan. Luulin että minulla oli valkoisiakin papuja, mutta ei niitä kasvanut yhtään. Satoa saan kerättyä n. ämpärillisen. Nyt vasta keräsin ensimmäisen satsin, eli reilusti myöhässä normaalin verrattuna.

Härkäpapu: uusi tuttavuus, joka jää kasvatukseen. Tuoreena hyvää ja monikäyttöistä. Esikasvatus kannattaa, mutta silloin pitää varautua kirvoihin, eli pitää peittää kasvuharsolla hyvin alkuun.

Hajuherne: joka vuosi käytän tähän rahaa ihan hulluna, ja aina tulee tosi huonosti kukkaa. Tänään sain ensimmäiset(!) kukat, muutaman kukkavarren. Pitänee ottaa maanparannuksen kannalta.

Malvikki, ruiskaunokki, muut kukat: yksi penkillinen kukkia on sopiva määrä. En ehdi tuoda niitä maljakkoon niin paljoa kuin haluaisin, ensi vuonna pitää skarpata. Unikot ovat kauniita, mutta eivät kestä maljakossa. Laitan ensi vuonna myös auringonkukkaa, nyt se jotenkin unohtui.

Retiisi: miksi vaivautua? lapset ei tykkää, minä en tykkää, eli taas jäi tänäkin vuonna hienot retiisit maahan kovettumaan.

Kesäkurpitsat: Firenzen pitkä on hyvä lajike, satoa ei tullut ainakaan liikaa. Baby Round oli myös hyvä edelleen, muista ei tullut juurikaan satoa. Ufo ja spagettikurpitsa kukkivat tällä hetkellä, jee. Eli huono sato, ei todellakaan ole ollut omgelmaa mitä tehdä kesäkurpitsojen kanssa.

Salaatti: satoa tuli paljon enemmän mitä tuli käyettyä. Ensi vuonna laitan vaan oman pihan kasvulaatikkoon, palstalle sitä ei tarvitse ollenkaan. Käänsin tänään kaikki palstan salaatit maahan.

Pinaatti: viime vuonna satoa ei tullut ollenkaan, se harmitti. Tänä vuonna satoa tuli, mutta käyttö on ollut tosi vähäistä lehtikaalin takia, ja taas harmittaa. Jos siemeniä jäi, saatan laittaa ensi vuonna, mutta uusia siemeniä ei tarvitse ostaa. Lehtikaali on vaan niin paljon parempaa.

Varsiselleri: ostin yhden taimen keväällä ja laitoin pihan kasvulaatikkoon. Ensi vuonna laitan sitä varmaan vähän enemmän, sitä oli kiva käyttää pikkuhiljaa.

Tilli, persilja: tillin sato epäonnistui tänä vuonna totaalisesti. Kasvulaatikossa onnistui niin, että sitä on käytetty pitkin kesää, mutta pakastimeen sitä ei riittänyt. Persiljaa tuli ihan hyvin, mutta en "ehtinyt" kerätä sitä ajoissa. Täytynee ostaa jättipuntit Hakaniemen torilla, ja olla tarkempi ensi vuonna. 

Yrtit: hyvä sato, paljon enemmän kuin ehdin käyttää. Osa yrteistä aika turhia (rosmariini, salvia, rakuuna), mutta varmaan löytyvät samat yrtit laatikoista ensi vuonnakin.

Raparperi: palstan raparperi voi huonosti. Sain siitä keväällä muutaman leipomuksen, mutta muuten olin mökin raparperien varassa. Tarkkailen tilannetta vielä ensi vuoden, ja sitten ei auta muu kuin kaivaa se ylös ja hommata jostain uusi alku.

Marjat: mustaherukkaa vajaa 10 l/1 puska. Punaherukkaa vähän enemmän. Karviaista n. 20 l/3 puskaa, tai jopa enemmän, jess. Mustikkaa n. 4 l/2taimea. Sitä tulee vielä pajon, kuten viereisestä kuvasta voi ehkä aavistaa. Vadelmaa tuli vähän tänä vuonna, selvästi vähemmän kuin viime vuonna. Nyt on taas paljon uusia varsia kasvanut, eli toivotaan ensi vuodesta vähän satoisampaa.

Tänään käänsin maata sen verran, kun olin saanut korjattua satoa penkeistä. Herneet ja salaatit käänsin maahan sisään, samoin ne pavut, jotka olin jo korjannut. Toivottavasti se vähän kuohkeuttaisi maata. Kohta kärrään ruukkupuutarhan mullat sinne, kottikärryllinen kerrallaan. Siinä mullassa ei pahemmin ole ravinteita jäljellä, mutta se vähän kuohkeuttaa maata. Kompostimultaa ei ole ensi vuonna käytössä, eli pitää pärjätä tuolla mullalla sekä hevosen- ja lehmänlannalla. Mietin kovasti, että jos tilaisi sellaisen ison säkin multaa, josta saisi mullat ruukkupuutarhaan, ja sitten vietyä palstalle loput.

Ruukkupuutarhan (olemattomasta) sadosta tulee jossain vaiheessa oma postaus, tai sitten ei.

7 kommenttia:

mammukka kirjoitti...

Olipa kattava kertomusta sadosta. Mielenkiintoista lukea miten muilla tämä kesä meni. Jospa saisin samantyylisen postauksen tehtyä myös myöhemmin. Satoa korjattu sitä mukaa kuin syöty, mutta kaikki juurekset ja perunat ovat vielä maassa ja saavat ollakin säätiedotusten perusteella. Samoin kurpitsat harson alla.

Paula kirjoitti...

Tällainen yhteenveto olisi hyvä tehdä itsekunkin. Muistaisi paremmin ensi keväänä, mihin kannattaa satsata. Itse tykkään kokeilla aina erilaisia lajikkeita, mutta kokeilut menevät tavallaan hukkaan kun niitä ei ole muistiin merkitty. Tulee välillä toistettua samoja virheitä. Yleensä laitan aina vähän turhan monta kesäkurpitsaa kasvamaan ja satoa tulle enemmän kuin ehtii käyttää. Toisaalta sitä on kiva antaa muillekin.

sauvajyvänen kirjoitti...

Minä meinaan unohtaa aina asioita, vaikka kuinka kuvittelee muistavansa. Kuten se palsternakan lajike, muistan miettineeni, että pitäsiikö pussi säästää, jos onkin hyvä lajike ja haluan samoja siemeniä myöhemmin. Sitten tulin siihen tulokseen että muistan kyllä, ja tässä sitä ollaan.

Sen tosin olen oppinut, että perusjuttuihin kannattaa (minun siis) panostaa, ja sitten ylimääräiset kokeilut pitää pienenä. Ja aina niistä tulee jotain löytöjä, kuten härkäpapu tänä vuonna. Ensi vuonna voisi kokeilla fenkolia.

Herkkusuu kirjoitti...

Fenkoli onnistui tänä kesänä hyvin, sain työkaverilta kaksi pikkuista taimea. Opin fenkolista sen, että se pitää korjata pienenä, muuten kasvaa puumaiseksi, ja sopii enää kasviliemen tekoon.

Voisikohan lehtikaalia kasvattaa isoissa ruukuissa parvekkeella ? Omat lehtikaalini palstalla onnistuivat hyvin, olisikin kiva jos sitä voisi korjata talvellakin.

sauvajyvänen kirjoitti...

Luulisin että hyvin voi kasvattaa ruukussa. Ja se kestää pakkastakin, ainakin jonkin verran, joten sitä voi korjata pitkälle talveen. Lumen alla säilyy suorastaan loistavasti, ainakin viime vuonna.

Nanna kirjoitti...

Voi kiitos, ihana oli lukia!
Ensi vuonna laitan kans tuota lehtikaalta takuuvarmasti ja normisipulit jäi kans laittamatta. Mun pitäis ylipäätään suurentaa maata (joo, nykyinenkin hoitamatta), että kaikki mahtuis.

Kiva kuulla, että sielläkin yleensä niin satoisa tilli epäonnistui.

sauvajyvänen kirjoitti...

Nanna, eikö olekin kiva huomata että muuallakin epäonnistuu sato ;) Tillistä olen tosiaan kuullut monelta että tänä vuonna ei onnistunut. Suurenna vaan maa-alaa, kyllä se aina jotenkin hoituu.