perjantai 21. syyskuuta 2012

Kolmen lajin pata revittyä lihaa

Tää mun bloggaus on niin tätä: kuva 3 h syönnin jälkeen
Tänä vuonna palstatapaaminen oli minun palstalla. Ja kivaa oli, kiitoksia vaan (tuli ainakin naurettua). Palstani on savipellon kulmassa, ilman mitään rakennuksia, mukavuuksia tai kunnon kontrollia. Palsta sentään on lähellä kotiani, joten päästiin jonnekin syömään. Toiveena oli saada: "Ehkä jotain sellasta lihaa mitä en oo usein ainakaan syöny? Sellasia teillä syödään joka päivä." (toivottavasti Jenkka ei haittaa että copy-pastasin kommenttisi tähän ;) ) Lisäksi toivelistalla oli lehtikaalia. Lehtikaalista tein yksinkertaisesti mustikka-lehtikaali-smoothieta juotavaksi.

Pelkäsin että lihapuoli aiheuttaisi vähän päänvaivaa, sillä pakastin alkaa olla tyhjänä lihasta, eikä uutta ole vielä kauheasti tullut (paitsi että aamulla tuli tekstiviesti että "akkateeri, 122m arskalla alas". Jee, isänpäivän menu turvattu, vau muutenkin). Löysin kuitenkin vielä sopivat palat hirveä, luomunautaa mökin lähitilalta sekä yllätysyllätys yhden palan villisikaa. Päätin sitten yhdistää nämä kaikki kolme lihaa samaan pataan, ja tehdä aterian revityn lihan ympärille. Padan tein seuraavasti:

voita/öljyä
1 kg nautaa
1 kg hirveä
750 g villisikaa
pippureita
yrttisuolaa

n.6 porkkanaa
n.3 palsternakkaa
n. 4 sipulia
pieni pala juuriselleriä

1 dl makeaa omenaviiniä
1 dl soijaa
½ dl makeaa soijaa
1 rkl hunajaa
vettä riittävästi 

4 laakerinlehteä (tuoreita jos on)
tuoretta timjamia
1 oksa ranskalaista rakuunaa (voimakas aniksen maku)

Ruskista lihat kuumassa padassa. Rouhi päälle pippureita ja lisää yrttisuolaa. Lisää pataan kuoritut ja pilkotut juurekset ja sipulit. Sekoita liemen aineet keskenään, ja lisää vettä niin, että lihat ja juurekset lähes peittyvät. Lisää yrtit liemeen ja paista 125 asteessa vähintään 4-5 tuntia tai yön yli jos se sopii paremmin aikatauluihin.

Kun liha on ylikypsää, anna sen jäähtyä sen verran että saat sen revittyä haarukalla suikaleiksi (tai jos aikatauluun sopii paremmin, anna jäähtyä kokonaan). Liha on hyvää tälläisenaan pääruualla, leivän välissä/päällä, pitsassa, salaatissa missä vaan. Jos haluaa, sille voi tehdä vielä kastikkeen, jonka sekoittaa lihan joukkoon. Minä tein kastikkeen yksinkertaisesti, eli keitin lientä kasaan, lisäsin siihen vähän Aji Cristalia ja fariinisokeria. Sitä sai sitten lusikoida lihojen päälle jos halusi.

Minä olin tehnyt siika-alkupaloja sellerillä, perunasalaattia ja punajuurisalaattia kaveriksi. Otin myös pakastimesta hampurilaissämpylöitä sulamaan, joiden väliin lihaa oli hyvä tunkea. Juomana oli puolukkamehua ja jälkiruuaksi syötiin omenapiirakkaa ja teetä.

5 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

Oli varmasti suussa sulavaa!! ;D

Jokihaka Kokkaa kirjoitti...

Kyllä on pata-aineet kohdallaan ja oli varmaan herkullista!

sauvajyvänen kirjoitti...

Näin oli :D

annemi kirjoitti...

Voi mitä herkkua :) ymmärrän kyllä että ei moisesta ehdi / malta heti alkaa räpsimään kuvia kun haluaa heti päästä syömään, heh.

sauvajyvänen kirjoitti...

annemi, kiitos ymmärtämisestä ;)