sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Kanttarelli-orakas-kastikeSieniä ei ole löytynyt paljoakaan tänä vuonna. Muutamia tatteja, joista suurin osa on madonsyömiä, vähän kanttarelleja, ja rouskuja toistaiseksi sen verran, että joulun sienisalaatti on turvattu, ei muuta. Mutta orakkaita kyllä riittäisi ämpärikaupalla, en muista koskaan nähneeni niitä noin paljoa, en edes viime vuonna. Nyt kävin keräämässä kanttarellit, joita ei riittänyt ihan yhteen ruokaan, joten keräsin orakkaita sen verran, että saatiin hyvä kastike.
 
voita
orakkaita
kanttarelleja
1 sipuli
2 rkl vehnäjauhoa
3 dl hyvää lientä (nyt omenaisen nautapadan lientä)
1 dl kermaa

Viipaloi orakkaat, hauduta niitä voissa niin, että neste haihtuu. Lisää pilkotut kanttarellit ja hienoksi pilkottu sipuli. Anna hautua niin, että kanttarellien neste on haihtunut. Lisää jauhot ja sekoita hyvin. Kaada joukkoon liemi, anna hautua kymmenisen minuuttia tai kauemmin. Lisää kerma, anna kiehahtaa. Tällä kertaa syötiin omenaisen nautapadan jämien kanssa. Pilkoin eilisen padan joukkoon perunat, lisäsin desin kermaa ja annoin hautua/lämmetä sen ajan kun tein sienikastikkeen. Hyvää ja helppoa perusruokaa.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Sienistä ei voi kyllä koskaan tietää... täällä JKL:n seudulla on ollut hyvin kanttarelleja ja haperoita ja rouskujakin viimeisen viikon aikana. Orakkaita on näkynyt kahdessa paikassa, syötyjä kaikki. Kovasti kaipaamiani herkkutatteja ei ole kovin montaa löytynyt ja niistäkin useammasta ovat madot herkutelleet osan. Suppikset ovat etuajassa, tänään keräsimme iltaretkellä kuivurillisen.

Tusla kirjoitti...

Mulla on joku ihme kynnys noihin orakkaisiin niiden piikkien takia. Tässä kastikkeessa ne ehkä näkyisi... :)

mammukka kirjoitti...

Jotenkin odotin, että sieniä pursuisi joka paikasta kun on satanut niin paljon, mutta yllättävän vähän on ollut sieniä. Kantarelleja olemme löytäneet mukavasti, mutta osa niistäkin on ollut matoisia. En ole koskaan ennen löytänyt matoja kantarelleista. Tai en ainakaan muista. Muutamia tatteja olen löytänyt, mutta ne tosiaan ovat surkeita tänä vuonna.

sauvajyvänen kirjoitti...

Luimupupu, minä olen monesta paikasta kuullut, että sieniä on hyvin, mutta mökin lähellä niitä ei vaan ole.

Tusla, minä raaputan yleensä orakkaiden piikit pois. Ne menee sellaiseksi möhjöksi ruuassa, joten olen halunnuit kaapia ne pois.

mammukka, samaa olen huomannut.

Ankerias Vipunen kirjoitti...

Minä en ole onneksi vielä matoista kanttarellia löytänyt. Jo on kummallista... Tein muuten viime viikonloppuna melkein identtisen sienikastikkeen kuin tämä. Hyvää!

sauvajyvänen kirjoitti...

Ankerias, tuo on niin peruskastike, että varmaan monessa kodissa sitä tehdään tähän aikaan :) Matoja tosiaan löytyy kaikista sienistä, myös niistä pikkurillinpään kokoisista juuri nousseista tateista.