perjantai 13. heinäkuuta 2012

Porsaan kassleria karkkikastikkeella

Olen syönyt tätä herkkua Farangissa kaksi kertaa, ja kummallakin kerralla se oli koko menun paras ruoka. Viimeksi mietin, että seuraavalla kerralla tilaan listalta vain tätä karkkipossua. Mutta nyt ei tarvitse :) Halusin kokeilla itse tehden, ja kyllä kannatti. Löysin reseptin muutamasta blogista, ainakin Sillä sipulin väki ja Kulinaarimurulan Jaana olivat jo onneksi bloganneet ohjeet. Minä tein suunnilleen niin kuin Sipulilassa oli tehty, sen verran oikoen ja yhdistäen mikä sopi. Alkuperäisemmät ohjeet voi katsoa noista linkeistä.

Ruuan valmistaminen tarvitsee sen verran suunnitelmallisuutta, että pitää aloittaa edellisenä päivänä. Tai minun piti aloittaa jo sitä edellisenä, sillä piti ottaa Benjamin maatilatorilta (Suomen parasta sianlihaa Eerolan tilalta) ostettu kassleri sulamaan. Lihapala painoi 1.2 kg. Viiniä minulla ei ollutkaan, käytin vähän viinietikkaa tilalla. Tein liemen puolta pienenmpänä, se riitti todellakin oikein hyvin. Ylimääräisen liemen pakastin pienissä erissä, se on varmasti hyvä pohja monelle kastikkeelle.

Tarjoamista edellisenä päivänä tee liemi:
 
1 l vettä
1 valkosipulinkynttä (minulla oli pieni valkosipuli omalta palstalta)
5 sentin pätkän inkivääriä
muutama korianterinjuuri
2 valkopippuria
2 rkl valkoviinietikkaa (olisi pitänyt olla 2 dl valkoviiniä)
2 dl vähäsuolaista soijaa (olisi pitänyt olla 4, mutta ei ollut)
1 dl osterikastiketta
½ dl ketjap manista eli makeaa soijakastiketta

Keitä liemen aineet kattilassa. Lisää liha liemeen ja anna sen hautua nelisen tuntia miedolla lämmöllä kannen alla ylikypsäksi. Nosta liha varovasti kattilasta jäähtymään, käytin lastaa apuna sillä ylikypsä kassler hajoaa helposti. Siirrä jäähtynyt liha jääkaappiin, kevyt paino päällä, jätä sinne o/n. Siivilöi liemi talteen ja laita sekin jääkaappiin.


Seuraavana päivänä valmista karkkikastike:

2½ dl haudutuslientä
4 tähtianista
1 kanelitanko
400 g palmusokeria
1 dl vettä

Kuori haudutusliemen pinnalta hyytynyt rasva. Mittaa lientä kattilaan, lisää joukkoon kanelitanko ja tähtianikset. Kiehauta ja siirrä kattila pois lämmöltä.

Laita toiseen kattilaan vesi ja palmusokeri. Sulata sokeri miedolla lämmöllä. Kun sokeri on liuennut veteen, kuumenna seosta kunnes sokeri alkaa tummua. Lisää liemi (poista kanelitanko ja tähtianikset sitä ennen) karamellisoituneen sokerin joukkoon. Varo höyryä, sillä sokeriliemi on kuumaa ja se kuplii voimakkaasti. Anna seoksen kiehua hiljalleen, kunnes se paksunee, minä keitin sitä reilun vartin verran, olisi voinut keittää pidempäänkin.


Lihan friteeraus rypsiöljyssä:

Kuumenna öljy padassa n. 170 asteeseen.  Paloittele possu reilun 1x1 cm  kokoisiksi paloiksi. Friteeraa lihapaloja öljyssä kunnes ne ovat kullanruskeita, minä olin ehkä vähän liian hätäinen. Nosta lihapalat kattilasta reikäkauhalla talouspaperin päälle ja sen jälkeen tarjoiluastiaan. Tämä määrä lihaa pitää friteerata useammassa erässä. Valuta karkkikastiketta lihojen päälle.


Tarjolle lisäksi:

2 punaista pitkää chiliä renkaiksi pilkottuna
½-1 dl riisiviinietikkaa
1 puntti tuoretta korianteria


Söimme lihan riisin kanssa. Tuo tulinen riisiviinietikka sopi todella hyvin makean possun kanssa, sitä ei kannata jättää tekemättä. Lisänä oli lehtikaalisalaattia ja lapsille salaattilautanen kurkusta, tomaatista ja paprikasta. Kuva on räpsästy vauhdista, kun oli jo kiire syömään. Laitoin karkkiliemen kuumana lihan päälle, ja se valui aika lailla lihan sekaan. Jäähtyneenä kastike oli jähmeämpää, ja olisi ehkä näyttänyt enemmän samanlaiselta kuin Sipulilassa. Hyvää oli kaikkien mielestä!

5 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Kiva kiva! Minäkin tahdon kokeilla. Oli se niin herkkua siellä Farangissa :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Kannattaa tehdä, niin hyvää se on. Ja jatkojalostettavaakin riittää (ei tosin lihaa, se meni kaikki..)

Ankerias Vipunen kirjoitti...

Aiaiai kun on herkut teillä! Lämmöllä muistelen tätä Farangin possua- Oli se vaan niin hyvää, myös silloin, kun ite oli käymässä joku vuosi sitten. Pitäisi kanssa tehdä tätä kyllä.

sauvajyvänen kirjoitti...

Ankerias, on kyllä kaiken vaivan arvoinen, eli kannattaa tehdä. Ja tänään tein hirvikastikkeen karamellisoossin jämistä, superhelppo ja superhyvä ruoka.

Jenkka kirjoitti...

Me ollaankin jo menossa vielä sksyn aikana Farangiin, kiitti ruokavinkistä! :)