tiistai 31. heinäkuuta 2012

Uuniperunat: Blue Kongo ja pH

Ilman sitruunaa - sitruunan kanssa
Hain ensimmäiset Blue Kongot maasta, nostin kaksi vartta ja sain n. 7-8 pikkuista perunaa. Loput saavat kasvaa vielä tovin, jos vaikka vielä tulisivat vähän isommiksi. Blue Kongo ei ole tunnettu satoisuudestaan, mutta kauniin värinen se on. Siinä on samaa väriainetta kuin esim. mustikassa ja punakaalissa. Ja mikä hauskinta, väri on pH:sta riippuvainen. Mitä happamammassa sen valmistaa, sen punaisemmaksi se muuttuu. Minä tein uuniperunoita sitruunalla ja ilman sitruuna.

Nostin perunat maasta, pesin ne hyvin ja keitin viitisen minuuttia. Sen jälkeen halkaisin perunat, jokaisesta on puolikas vasemmalla ja toinen puolikas oikealla. Laitoin ne kahdelle uuninkestävälle lautaselle, toiseen kaadoin vähän öljyä ja ripottelin suolaa, toiseen öljyä, sitruunamehua ja suolaa. Paistoin perunoita puolisen tuntia 250 asteessa.  Hyviä olivat kumpikin, ja etenkin sitruunan kanssa ihanan väristä. Olisi voinut lisätä yrttejäkin, mutta halusin ensimmäiset Blue Kongoni mahdollisimman pelkistettyinä. Ensi vuonna pitää antaa selvästi enemmän tilaa tälle perunalle.

6 kommenttia:

Ankerias Vipunen kirjoitti...

Jännän näköisiä nuo kongot. Ja hauska kun niitä voi käytää ph-mittarina. Osaa sitten niiden kertoman mukaan lisätä maahan kalkkia:)

Päivi / Kokkeillaan kirjoitti...

Hienon tieteellisen testitilanteen olet järjestänyt :) Mahtavan näköiset potut! Heti kun täällä osuu kaupassa silmään sininen pottu (au!), ostan. Useamman.

sauvajyvänen kirjoitti...

Ankerias, enpä usko että kuoren läpi pystyy pH:n sanomaan. Tai sitten on jo maassa pahasti vialla :D

Kotiharmi, joo niin kannattaa. Vaikka en ole kaupassa olevissa nähnyt noin hienoa väriä (tietenkään) kuin omissani.

mammukka kirjoitti...

Minulla on myös tuota blue kongoa kasvamassa. Tosi hienosti kasvaa. En ole vielä käynyt nostamassa yhtään, en ole edes varastanut, joten ihan varmasti en tiedä miten siellä maan alla kasvetaan. En tiennyt tuota happamuusjuttua, mielenkiintoista. Ollaan syöty vasta meidän rikkaruoho perunoita. Niitä mitkä ovat kasvaneet mihin sattuu kasvimaalle edellisvuoden nostamattomista mukuloista... Kasvimaani on aika vapaasti kasvatettu :D Osittain siksi, etten ole ehtinyt hoitaa sekä vauvaa, että kasveja. Parempi vapaasti kasvaneet kasvit kuin lapset, luulisin.

annemi kirjoitti...

Vinhan näköisiä perunoita :) olen tässä vähän kateellisena seuraillut useammankin bloggarin perunankasvatusta ja ehkä uskallan itsekin ryhtyä puuhaan ensi vuonna :)

sauvajyvänen kirjoitti...

mammukka, kerro sitten millaista satoa saat niistä.

annemi, minulla tämä on ensimmäinen vuosi kun itse kasvatan perunaa omalla palstalla. Ensi vuonna otan peitosta viimeisen osan palstaa, ja silloin on tarkoitus laittaa vähän enemmän perunaa, tähän asti en ole raatsinut laittaa ollenkaan/enempää.