torstai 12. heinäkuuta 2012

Angel food cake

Tälle kakulle en tiedä oikeaa suomenkielistä nimeä, ehkä enkelten kakku? Nimipula johtunee siitä, ettei kakku ole ihan rantautunut Suomeen vielä. Minä ihastuin tähän kakkuun jenkeissä asuessani niin, että siitä tuli yksi lempiherkuista. Kakkua oli myynnissä edulliseen hintaan jokaisessa kaupassa, lisäksi vaan marjoja ja hedelmiä ja hyvä jälkkäri oli valmis. Kakku tuntui marjojen ja hedelmien (ja joskus kermavaahdon) kanssa syötynä ihanan kevyeltä kaikkiin muihin "pieniin" leivonnaisiin verrattuna (ei sillä että niissäkään mitään vikaa olisi ollut).

Minä sain tämän ohjeen hyvältä ystävältäni ja kollegaltani H:lta, aivan kuten monia muitakin hänen perheessään kulkeneita reseptejä (opetin hänet leipomaan suomalaista pullaa, joten ei tämä reseptien vaihto ihan yksipuolista ollut). Ja läksiäislahjaksi sain Nordic Ware:n Angel food pan:in. Ihan paras lahja! Minä ostin aikoinani myös muutaman setin kuppi-mittoja, joita käytän jenkkiohjeissa, mutta laitoin perään SI-järjestelmän mukaiset määrät.

1 cup jauhoja (2.4 dl) (erikoishienoja vehnäjauhoja)
1½ cup hienoa sokeria (3.6 dl)
1½ cup munanvalkuaisia (3.6 dl) (nyt meni 10 munaa)
2½ rkl vettä
½ tl suolaa
½ tl vaniljauutetta
1 tl manteliaromia

Siivilöi jauho ja ½ cup sokeria (1.2 dl) yhdessä. Erottele munanvalkuaiset, lisää kulhoon niiden joukkoon vesi. Vatkaa vaahdoksi, lisää cream of tartar ja suola, jatka vatkaamista, lisää vanilja ja manteliaromi (sen voi jättää poiskin). Jatka vatkaamista ja lisää sokeri vähän kerrallaan kunnes vaahto on kovaa. Lisää lopuksi jauho-sokeriseos varovasti käännellen vähän kerrallaan.
Kakku valmiina uuniin

Laita taikina voitelemattomaan(!) vuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa n. 40-45 minuuttia. Paistamisen jälkeen käännä vuoka heti ylösalaisin ja anna jäähtyä vähintään tunti. Irroita kakku sen jälkeen vuuasta veistä tai spaattelia apuna käyttäen.

Tarjosin kakun mansikoiden, kermavaahdon ja jäätelön kanssa. Juuri NIIN hyvää kuin muistinkin!

Miss you, H!

Ei kommentteja: