tiistai 24. heinäkuuta 2012

Härkäpapuja paahtoleivällä


Kasvatin tänä vuonna ensimmäistä kertaa härkäpapuja. Näitä on entisaikaan kasvatettu paljonkin, ja se on ollut vuosisatojen ajan erittäin tärkeä ravintokasvi. Pikkuhiljaa herne syrjäytti sen, ja nykyisin härkäpapuja kasvatetaan lähinnä eläinten rehuksi. Mutta onneksi on oma palsta ja pääsin kokeilemaan tätä vanhaa ravintokasvia. Pitää varmaan kokeilla papurokkaa joskus, ainakin jos satoa tulee enemmänkin. Jos jotain kiinnostaa härkäpavun tarkempi historia, siihen voi tutustua vaikka lukemalla tuon Maatiaisen mainion kirjoituksen.

Keräsin ensimmäiset pavut tänään. Niitä ei ollut kamalasti, joten tein siitä hyvän leivänpäällisen, taas River Cottage Everyday -kirjan reseptin innoittamana. Minulla ei ollut tarkkoja määriä, vaan tein vähän sen mukaan mitä sattui tulemaan. Käsittelin härkäpavut samalla tapaa kuin Hugh neuvoi ohjeessaan. (Unohdin lahjakkaasti sitruunan ja pippurin, ja ehkä unohdan seuraavallakin kerralla )

härkäpapuja
1 tl öljyä
pari ohutta suikaletta savukylkeä
muutama kevätsipuli
paahtoleipä
(sitruunan mehua, pippuria)

Irrota pavut, jaottele koon mukaan. Keitä isoja papuja minuutti, lisää sen jälkeen pienemmät pavut ja keitä toinen  minuutti. Valuta pavut lävikössä, ja kuori isommat pavut. Minä jätin vain muutaman pienen pavun kuorimatta, muut kuorin, ehkä vähän turhaan. 

Lorauta pikkutippa öljyä pannulle, laita suikaloidet pekonit siihen. Paista n. minuutin verran, lisää silputtu kevätsipuli joukkoon, paista toinen minuutti. Lisää lopuksi pavut ja anna niiden lämmetä. Samalla paahda yksi paahtoleipä ja kaada pavut leivän päälle. Hyvää, niin hyvää.

4 kommenttia:

Ankerias Vipunen kirjoitti...

Koitko että olisi työlästä hommaa tuo kuoriminen jos isomman erän kuorisi? Jostain vain muistan lukeneeni, että voi olla tuskaista. Kiinnostaisi kyllä maistaa tuollaisia härkäpapuja. Ja leipä on tosi herkun näköinen.

sauvajyvänen kirjoitti...

Voisihan se vähän työlästä olla, jos olisi paljon papuja kuorittava. Toisaalta luulisin, että tein nyt vähän turhaa työtä, kaikki papuni laskettaneen vielä pieniksi. Toisaalta se oli hauskaa hommaa, ihan kuvittelin itseni keskiajalle ;)

Tusla kirjoitti...

Hitsi, meillä härkäpapu vasta kukkii. Noiden papusten väri on kyllä kerrassaan viehko.

sauvajyvänen kirjoitti...

Minulla vasta aloittaa kukintaansa ne pavut, jotka kylvin suoraan maahan. Nämä ovat niistä, joita esikasvatin sisällä, ja siirsin isoina ulos. Niihin tuli niin paljon mustia kirvoja, että luulin jääväni ilman papuja, mutta ihan mukavasti on satoa tulossa muutamasta kasvista.