sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Uusi vuosi ja uudet+vanhat kujeet

Mökin laituri joulukuun alussa - miehen ottama kuva

Minä en ole sitten teinivuosien jälkeen tehnyt mitään uuden vuoden lupauksia. Tasaisesti mennään  vuodesta toiseen, siinä se. Mutta väkisinhän se lähestyvä tammikuun ensimmäinen aina jotain ajatuksia herättää. Tänä vuonna se herättää toiveen, että tämä hullu vuosi olisi todellakin takanapäin, ja nyt saisin keskittyä ihan vaan elämiseen ja olemiseen jatkuvan suorittamisen ja aikatauluttamisen sijaan. Blogin suhteen ei ole ilmeisesti tänä(kään) vuonna mitään uutta tulossa, en ainakaan heti keksi. Muutama ruokaan liittyvää asiaa on kuitenkin mielessä:

1) Ruokahävikin kanssa on ihan pakko skarpata edelleen. Pistän kyllä osan viimevuotisen kiireen piikkiin, että hävikkiä pääsi syntymään, kun ei yksinkertaisesti ehtinyt tehdä kaikkea mitä luuli ehtivänsä. Mikä siis ei ole mikään muu kuin tekosyy. En kuvittele pääseväni nollaan, mutta tarkoitus on päästä lähelle sitä tänä vuonna. Olin tyytyväinen kun jouluna hävikkiä ei tullut käytännössä ollenkaan, mutta kuivakaappien siivous puolestaan palautti minut takaisin maanpinnalle ettei todellakaan ole aihetta ylpistymiseen.

2) Keittopäivä. Vähän otin varaslähdön joulukuun puolella, kun aloitimme viikottaisen keittopäivän. Sovimme perheen kanssa, että kerran viikossa arkisin teen keittoa, jonka jokainen vuorollaan saa toivoa. Perheemme koosta johtuen jokainen saa kerran kuussa toivomaansa keittoa. Minusta on kiva kun ei aina tarvitse miettiä että mitä ruokaa tekisi, ja kaikista on kiva toivoa jotain keittoa vuorollaan. Kuopus toivoi jo siskonmakkarakeittoa, ja lapset söivätkin sitä ihan hulluna. Esikoinen toivoi hernekeittoa, se oli helppo tehdä nyt kun kinkkua oli vielä jäljellä. Katsotaan mitä kaikkea kivaa vielä keksitäänkin, minun pari seuraavaa toivetta on jo tiedossa. Mennään ikäjärjestyksessä, eli minä olen viimeisenä vuorossa.

3) Kalapäivä jatkuu. Minulla on ollut tapana jo vuosikausia, jollei -kymmeniä, tehdä kalaa ainakin kerran viikossa. Lapset saavat koulussa/hoidossa kerran viikossa kalaa, tai ainakin "kalaa", ja minä huolehdin sitten siitä, että saavat kalaa toisen kerran kotona, jotta suositeltu kaksi kalaruokaa viikossa täyttyy. Joskus syödään useamminkin, mutta tuo on minimi, mitä on tullut tehtyä. Sitä on helppo jatkaa.

4) Jälkiruoka maanantaisin. Jo jonkun vuoden ajan olen tehnyt jälkiruokaa maanantaisin (useasti ainakin, jos ei ihan joka maanantaina kuitenkaan). Monillahan perjantai on se herkkupäivä, mutta minusta perjantai on kiva päivä joka tapauksessa, maanantaihin sen sijaan mahtuu jotain ylimääräistä kivaa, kuten jälkiruoka. Lapsetkin sanovat pitävänsä nykyisin maanantaista, ja se on paljon se.

9 kommenttia:

Canelia kirjoitti...

Loistavia ajatuksia kaikki neljä, mutta näin herkkusuuna (ja paatuneena maanantain vihaajana) innostuin erityisesti tuosta jälkiruokapäiväideasta. Mikä mainio tapa saada viikko käyntiin mukavalla tavalla! :)

Jonna kirjoitti...

Minä voisin yhtä lailla ottaa kaikki listoille. Paitsi että maanantaisin ei meillä varmaan ole jälkiruokia, kun se on aina laiskan köksän päivä. Hyviä ideoita, taidanpa lainata ;-)

sauvajyvänen kirjoitti...

Ideat ovat vapaasti käytettävissä ;) Ja jälkkärit on helppo suunnitella laiskalle köksälle sopiviksi :)

Merituuli kirjoitti...

Maanantaijälkiruoka on minustakin loistoidea! Se kun tuppaa olemaan monesti vähän kökköpäivä.

sauvajyvänen kirjoitti...

Merituuli, suosittelen maanantaista jälkkäripäivää, ei enää tunnu niin kököltä päivältä ;)

Ankerias Vipunen kirjoitti...

Täältä lisäihailua maanantaijälkkärille. Nerokas idea.

Keittoja pitäisi kanssa tehdä useammin myös täällä. Melkein aina ne on tosi hyviä, ja sitten sitä syödessä ihmettelee, miksi ihmeessä sitä ei tee keittoja useamminkin.

sauvajyvänen kirjoitti...

Kiitos Ankerias :)

Juuri tuosta ajatuksesta minulla lähti tuo keittopäivä: meillä kaikki tykkää paljon keitoista, mutta niitä ei vaan jostain syystä tullut tehtyä. Nyt tulee tehtyä ainakin kerran viikkoon.

Nora kirjoitti...

Keittopäivän voisi koettaa napata omaankin viikko-ohjelmaan. Tosin meillä kahden hengen taloutena tuppaa ruokasuunnitelmat elämään ja muuttumaan vähän fiiliksen mukaan. Eilenkin otettiin kanaa sulamaan tortilloita varten, mutta saattaa olla, että päätyvät kanasalaatiksi. ;) No, ruokahävikin pienennystä ainakin voisi jatkaa!

Hyvää alkanutta vuotta!

sauvajyvänen kirjoitti...

Nora, se keittopäivä on tosi kiva juttu. Ja eihän sitä ole pakko ihan joka viikko toteuttaa. Meillä meni nyt ensimmäinen kierros ympäri, ja ensi viikolla taas alkaa alusta (kuulemma taas siskonmakkarakeitolla).

Hyvää alkanutta vuotta sinnekin!