lauantai 16. heinäkuuta 2011

Hyvä mieli

Sataa sataa, heti toista päivää peräjälkeen sen jälkeen kun sain reilun viikon tauon jälkeen kasteltua palstan kunnolla, ja tomaatitkin varovasti.Mutta ei se haittaa, tätä sadetta on tänne odotettu, en valita ajoituksesta (ainakaan ääneen). Pöydällä on ensimmäinen kukkakimppu omista kukista, salaattipenkki käännetty odottamaan pinaattia ja lehtikaalin käyttö suunniteltu. Pinaatin ensimmäinen kylvö meni pieleen, alkoivat mokomat kukkia ennen lehtiä. Eikä tarvitse miettiä lehtikaalin jättämistä pakkasen purtavaksi, kuten ei viime vuonnakaan. Hernettä kävimme syömässä lasten kanssa, oli hyvää, vaikka mukavinta taisi ainakin kuopuksen mielestä olla matojen etsiminen ja tyhjien palkojen heittäminen kompostiin tai sinne päin. Sipulit ovat jo nyt isompia mitä olen koskaan saanut, todennäköisesti syntymäpäivälahjani ansiosta (mitäpä sitä muuta kuin hevosenkakkaa tällä iällä oleva keväänlapsi syntymäpäivälahjaksi kaipaa).

Tomaatit ovat saaneet lisäsidontaa, ei meinaa 200 cm korkeiksi kasvavat pärjätä ruukkuviljelyksessä. Isis oli pakko sitoa pylvääseen kiinni, ja Gardeners Delight sai kaverikseen Yellow Pearin aidan toiselta puolelta. Kätevää, että isosta työhuoneen metallilaatikostani löytyy vaikka minkälaista nauhaa ja punosta, vanhimmat taitavat olla äidin kapioihin hankkimia ylijäämiä.

Tomaatit eivät vielä punerra, mutta ensimmäinen chili on kypsänä. Tätä chiliä kutsun nimellä Iso chili, se on joskus jostain lajikkeesta itänyt ja muuttanut muotoaan. Se on sopivan mieto käytettäväksi sellaisenaan, mutta antaa kuitenkin riittävästi potkua salaatteihin ja salsaan.Yllätyksellinenkin se on, osa chileistä on tulisempia kuin muut. Se selviää vain maistamalla! Salaattiin taitaa mennä viikonloppuna tuo ensimmäinen. Mielenkiinnolla odotan millaisia tomaatteja Voyagesta tulee, jos nyt ehtivät kypsiksi saakka ollenkaan (kuvassa oikealla). Ja varkaissa on voimaa, sen huomaa keskimmäisestä tomaatista. Hontelo tomaatti otti ja katkesi istuttaessa isoon ruukkun (ei todellakaan ollut minun vika) mutta jätin sen siihen toivoen parasta, ja kyllä kannatti. Muhkean varkaan kasvattikin ja nyt saan odottaa Sun Gold-tomaatteja innolla.

2 kommenttia:

Jenkka kirjoitti...

Miksi se pinaatti kukkii ennen lehti? Rukolani tekee niin myös. Pitäiskö lannottaa enemmän, jos se panikoi että näin vähällä ravinteilla ei riitä lehdiksi ja suvunjatkoksi...

sauvajyvänen kirjoitti...

Minä olen kuullut että valo vaikuttaa siihen kukintaan, eli Suomen valoisat yöt saavat pinaatin kukkimaan. Se pitäisi kylvää joko tosi aikaisin keväällä, tai sitten tässä heinäkuun aikoihin. Minulla on toinen kylvös tulossa, sitten näen vaikuttaako se. Nyt kylvin varmaan huonoimpaan mahdolliseen aikaan, eli kesäkuun alussa.