torstai 14. heinäkuuta 2011

10.8 mm

Päivää vaille kaksi viikkoa pois ruukkujen ja palstan luota ON liian paljon. Tomaateille sain kasteluapua, palsta sai yhden kastelun tässä välissä. Tälläisenä (taas!) kuivana hellekesänä se vaan on liian vähän. Koko aikana täällä satoi 10.8 mm vettä, mikä on ihan liian vähän keskikesään. Mökilläkin tuli monta kertaa enemmän vettä.  Minä olen ollut  kuin kuka tahansa maanviljelijä, joka on kytännyt säätilaa sekä netistä että uutisista, voivotellut ja päivitellyt, eikä siitä huolimatta täällä ole satanut! Nyt loppui huoli kun olen paikan päällä, mökillä on tullut vettä niin paljon että siellä kasvimaa ja kesäkurpitsat kyllä pärjäävät seuraavat viikot.

Kasvulaatikon salaattipenkki on mennyttä, tarkoitus tänään kääntää maa nurin ja kylvää joko pinaattia tai jotain muuta vastaavaa tilalle. Tomaatit ovat kasvattaneet tomaatin kokoisia varkaita, ja melkoinen tovi menikin niitä katkoessa. Käytin ekaa kertaa saksia, toivottavasti tokenevat siitä, että saman verran lähti vartta pois kuin mitä jäikin. Kuulemma kaksi keltaista päärynätomaattia oli kypsänä, mutta esikoinen ehti pistämään ne parempaan talteen ennen kuin sain ikuistettua ne digitaalisesti. Muut eivät vielä punerra tai kellerrä ollenkaan, kateellisena luen muiden blogeja. Amppelimansikat menivät ja kuolivat liialliseen veteen, kaikki muu on kärsinyt kuivuudesta enemmän tai vähemmän. Ne ihanat lehtikaalinikin! Niin, saatiin sentään vadelmia kourallinen kukin, joskin nekin olivat aika pieniä. Pensaat saivat juurelleen melkoisen määrän vettä eilen yöllä, ja tänään uudestaan, josko vaikka seuraavat vadelmat kasvaisivat vähän isommiksi. Ja punainen viinimarjapensas on poimintakunnossa, kunhan vaan sinne asti ehdin.


4 kommenttia:

Hiidenuhma kirjoitti...

Minulla on ollut sama ongelma koti- ja mökkiryytimaan kunnossapidossa. Vähän helpotusta on tuonut ruohokate. Mökillä meillä ei ole nurmea, mutta olen kuljettanut mökille 2-3 säkillistä ruohosilppua kotoa. Rikkaruohot pysyvät ruodussa ja kate pitää maata hieman pidempään kosteampana kuivina kausina.

sauvajyvänen kirjoitti...

Minulla ei palstalla auta edes kate. Olin jättänyt parille pätkälle savista käytävää n. 20 cm korkean katteen kitketyistä rikkaruohoista. Kahdessa viikossa voikukat ja ohdakkeet olivat kasvaneet läpi 30-senttisiksi ;) Penkit onneksi pysyvät paremmin ruodussa, rikkaruohot eivät olleet päässet villyyntymään, ja kuivuus oli vaivannut lähinnä herneitä, tilliä ja salaatteja. Tällä kertaa kuivuus kiusasi siis eniten noita kasvilaatikoita, pitää ensi kerralla olla huolellisempi ohjeiden suhteen...tai lyhentää mökkilomaa.

Hiidenuhma kirjoitti...

Äitini käyttää savisilla käytävillään pohjalla kerrosta paksuhkoa sanomalehteä ja sen päällä pieniä puisia irtoritilöitä, joiden päällä on kiva kulkea. Minulla on samalla tavalla yrttimaa laitettu kotona. Mökillä olen kasvimaalla laittanut käytävän pohjalle myös sanomalehteä, jonka päälle paksu kerros nurmisilppua. Käytävät pysyvät näin paremmin puhtaina. Blus bonuksena kaikki tämä maatuu ja aikaa myöten multakerrokseni on valtaisa ;)

Kirjoitit muuten tänään hevosen lannasta. Mökillä laitoimme kuorman hevosen lantaa kasvimaani pohjalle. Päälle laitettiin jonkin verran savista peltomaata. Nyt parantelen maatilkkuani ruokakompostorini voimalla.

sauvajyvänen kirjoitti...

Tuo sanomalehti+ruohosilppu kuulostaa todella kokeilemisen arvoiselta idealta. Sitä taidan kokeilla ensi vuonna osalle poluistani. Osanhan olen peittänyt mansikkamuovillä, mutta reunat pursuavat korkeaa rikkaruohoa, tuota sanomalehteä voisi laittaa pidemmälle penkin reunalle, ja alta kitketyt rikkaruohot siihen päälle. Minulla ongelmana on ollut se, että polut ovat niin tiukkaa maata, ettei voimat riitä niiden kääntämiseen, korkeintaan aina vähän kerrallaan.

Minä sain sitä hevosenlantaa muutamassa jätesäkissä, kuormasta vain haaveilen. Mutta parantelenkin tuota maata vähän kerrallaan, kuten tuosta Maanparannusta-postauksesta käy ilmi.