sunnuntai 17. heinäkuuta 2011

Lehtikaalisalaatti

Serkkuni tytär on innostunut raakaravinnosta, ja heillä vieraillessa tuli tutustuttua hänen keittokirjoihinsa. Monenmoista mielenkiintoista kokeiltavaa löytyi, mutta erityisesti silmä osui Mea Salon kirjasta Hellaton kokki löytyvään lehtikaalisalaatin reseptiin. Siinä lehtikaalia käytettiin mielenkiintoisella tavalla tuoreena joten sitähän oli pakko kokeilla. Kirjoitin reseptin ylös, tosin tietysti hävitin paperin ennen kuin pääsin kotiin, eli tein salaatin aika muistinvaraisesti, anteeksi vaan Mea.

reilusti lehtikaalia suikaleina ilman ruotoja
1 avokado
½ kurkku kuorittuna ja pilkottuna (ohjeessa tämä oli suluissa)
½ sitruunan mehu (ohjeessa 1)
yrttejä vajaa kourallinen (minulla persiljaa, timjameita, basilikaa ja sitruunamelissaa)

oranssia (tai keltaista) paprikaa
tomaattia

Ohjeessa lehtikaali ja avokado puserreltiin käsin niin, että lehtikaalimassa selvästi pieneni ja mehustui, ja avokado hävisi sekaan. Minä en hennonut putsata puutarhurin käsiäni salaattiin (en varmaan ole muistanut kertoa, etten käytä hanskoja oikeastaan koskaan, koska haluan tuntea mullan, maan, kasvit ja ötökät käsilläni), joten käytin perunanuijaa siihen puuhaan, sen avulla survoin salaatin ja avokadon mukavaksi muussiksi. Sitten lisäsin sitruunamehun joukkoon, en käyttänyt niin paljoa sitä mitä ohjeessa oli laitettu, ja hyvä niin. Lisäsin vielä pilkotut yrtit ja kurkun ja sekoitin. Viipaloin paprikaa ja muutaman (pienen) tomaatin ja astettelin salaatin sopivalle lautaselle.

Salaatti oli minusta oikein maukasta, lehtikaalia tulee tehtyä samalla tapaa toistekin. Ehkä jätän yrtit seuraavasta salaatista pois, tai laitan korkeintaan persiljaa ja/tai sitruunamelissaa, tai tilliä etenkin jos salaatti syödään kalan kanssa, ja vähennän sitruunamehua entisestäänkin. Mutta murskattu lehtikaali maistui oikein hyvällä tapaa raikkaalta ja "elävältä". Lehtikaalina minulla on tuo Red Russian, mielenkiinnolla odotan muiden lajikkeiden makua tällä tapaa tehtynä. Lehtikaalien maku ja rakenne on ehkä aavistuksen kärsinyt kuivuudesta, mutta hyvää oli silti. Salaatti tuli syötyä grilliherkkujen lisukkeena päivällisellä.

Ei kommentteja: