Olen varmaan aiemmin kertonut, että meillä kasvaa keskellä pihaa nokkospuska. Saan siitä monta ruokaa kesässä, ja vielä hyvää lannoitetta lisäksi. Kasviskeskiviikon kunniaksi ajattelin tehdä nokkoskeittoa. Kerroin aikeestani etukäteen perheelle, ja sovimme että voin tehdä nokkoskeittoa jos teen lisäksi raparperipiirakkaa iltapalaksi. Kyllähän se kävi, joten tänään oli varsinainen sesonkiruokapäivä. Tein ihan tavallisen nokkoskeiton näin:
n. 1 l tuoretta nokkosta
50 g voita
½ dl vehnäjauhoa
7 dl maitoa
1 tl suolaa
ripaus sokeria
valkopippuria
4 kananmunaa
Aloita ruuanlaitto pihalta, eli käy keräämässä nokkosia riittävästi, minä vähän painelin nokkosia litran mittaan. Ryöppää nokkoset vedessä, ota nokkosvesi talteen vaikka hiusten huuhtelua varten. Purista nokkosista ylimääräinen vesi pois, silppua pieneksi ja jätä odottamaan. Sulata voi kattilassa, lisää jauhot ja sekoita. Lisää jauhot, sekoita hyvin mutta älä ruskista. Kaada maito hyvin sekoittaen joukkoon niin, ettei tule paakkuja (käytän aina vispilää). Lisää nokkoset ja anna kiehua hiljalleen niin, että keitto sakenee. Lisää suola ja aavistus sokeria, mausta pippurilla. Syötiin kananmunan ja Malmgårdin spelttileivän kanssa. Hyvä keitto, todella hyvä keitto, minusta parempaa kuin pinaattikeitto.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti