sunnuntai 24. heinäkuuta 2011

Kaljatölkkikanaa

Tätä herkkua tuli syötyä ensimmäisen kerran jenkeissä joskus melkein kymmenen vuotta sitten. En meinannut uskoa todeksi kuullessani, että kanaa grillataan kaljatökki persauksissa (siis sen kanan!). Mutta kylläpä se kana oli ihan uskomattoman hyvää, mehukasta ja mausteista. 

Suomessa olemme tehneet tölkkikanaa silloin tällöin, ja nyt löysin noita telineitä myytävänä täälläkin. Se jenkeistä ostamamme teline on tarkoitettu tavallisen kokoiselle tölkille (0.33 l), tuo uusi on puolen litran tölkille. Ehkä kana asettuu aavistuksen paremmin tuohon isompaan telineeseen, mutta minä kyllä suosin sitä tavalliselle tölkille suunniteltua telinettä: neste riittää ihan hyvin, ja vaikka Coca-Colaa en ole nähnyt puolen litran tölkeissä.

Tässähän ideana on se, että kana paistuu ulkopuolelta ihanan rapeaksi, ja sisäpuolelta höyry kypsyttää lihan mielettömän meheväksi. Ulkopuolelle hierotaan haluttuja mausteita, valkosipulia, mitä vaan, mutta ei juurikaan/ollenkaan öljyä. Sisäpuolellekin voi tunkea mausteita, mutta se ei ole mitenkään välttämätöntä, sillä ne valuvat höyryn mukana nopeasti pois. Olemme alkaneet käyttää folioalustaa, silloin kana ei mustu niin paljoa, sillä nestettä valuu grilliinkin melkoisesti, joten lieskat voivat lyödä korkealle, ainakin tavallisissa kaasugrilleissä.

Tölkkikanan valmistus aloitetaan ostamalla mahdollisimman hyvä kokonainen kana/broileri. Siihen hierotaan haluttuja mausteita, chilejä, curryä, valkosipulia, pippureita jne. Sitten avataan tölkki (esim. kalja-, siideri- tai cokis-tölkki) ja hörpätään siitä muutama kulaus niin, että nesteen pinta vähän vajuaa. Asetetaan tölkki telineeseen, ja maustettu kana takapuoli edellä tölkkiin. Teline asetetaan grilliin, joko suoraan kiville/hiillokselle, tai sitten folioalustan kanssa. Tämän jälkeen grillataan noin tunti mahdollisimman miedolla lämmöllä grillin kansi kiinni. Kun siipi irtoaa helposti, on kana kypsää.
Kana menossa grilliin
Kana valmiina

10 kommenttia:

Campasimpukka kirjoitti...

Tästä olen lukenut monesta blogista ja taitaa se olla amerikkalaisperäisessä grillauskirjassakin. En vain ole tullut kokeilleeksi. Tuo telinekin oli ihan uutta, mistä sellaisen saa hankittua? Luulen, että kana tölkkeineen mahtuisi kyllä meilläkin grillin kannen alle.

Ankerias Vipunen kirjoitti...

Tätä pitää joo nyt kyl kokeilla kanssa. Osaatko sanoa onnistuuko broilerin grillaus tarvittaessa miten ilman telinettä vai onko se käytännössä välttämätön?

sauvajyvänen kirjoitti...

Campas, ostin telineen Sellon Delice Gourmet-liikkeestä, http://sello.fi/fi/liikkeet/koti-sisustus-ja-lahjatavarat/delice-gourmet/ eli veikkaisin että voi löytyä muistakin herkkuliikkeistä. Sinänsä hassua, että ei tämä mitään gourmettia jenkeissä ollut, vaan kunnon duunariruokaa ;)

Ankerias V, ehkä sen saa tuettua niin, ettei kaadu, mutta en ole kokeillut. Kana on kuitenkin aika painava ja aika yläpainoinen lisäksi, eli melkoisen heiluvaista. Sitähän voi kokeilla miten sen saisi tuettua, en kuitenkaan haluaisi kaataa kukkoa tölkkeineen päivineen grilliin...

Campasimpukka kirjoitti...

Tartteepa piipahtaa siellä kaupassa, kun satun sinne päin. Jossain näin semmoisen piikkisysteemin, johon voi tökätä neljä perunaa, uuniin vaan ja saa kätevästi uuniperunoita ilman foliota (en tykkää "tuhlata" foliota). Tosin saman asian ajaa, kun tekee kuten Nigella vinkkaa, laittaa perunat vartaisiin, kuumentuva metallitikku kypsentää perunaa sisältä päin myös ja taas jää se folion tarve pois.

sauvajyvänen kirjoitti...

Minä olen huomannut että ihan yhtä hyviä uuniperunoita saa ilman foliota (ja ilman mitään muutakaan), jossei parempiakin. Minä vaan pistelen muutaman reiän haarukalla ja lykkään kuumaan uuniin ritilälle. Jep, se on siinä, ihanan rapea kuori ja ihanan pehmeä sisus.

Jenkka kirjoitti...

Mä oon tehny kaljatölkkipersekanaa ilman telinettä ja se kyllä pysyi hyvin pystyssä. Kana piti vaan istuttaa tarpeeksi syvään. Tai tölkki istuttaa, kanan sinne, miten päin vaan. Otin ohjeen Pastanjauhantaa blogista ja siinä laitettiin sitruunaa(ainakin) kanan nahan alle. Oli hyvää kun oli miedommin maustettu kuin yleensä! Harmi vaan että raaka broileri maksaa kaupassa enemmän kuin valmiiksi grillattu. Mikähän järki siinäkin on?

sauvajyvänen kirjoitti...

Hyvä tietää ettei telinettä tarvitse. Minä en ole koskaan nähnyt muulla tavalla tehdyn, joten en ole yrittänytkään ilman. Minä tykkään taas tästä kanasta etenkin silloin, kun se on maustettu kunnolla. Hinta-asiaa minäkin olen ihmetellyt, ja muutenkin sitä, ettei kunnollista kanaa/broileria meinaa löytää Suomesta. Onneksi sentään nykyisin saa Viskilän kukonpoikaa!

Ellen kirjoitti...

Näin Vantaanportin K-raudassa myytävän metallista telinettä n. 25 euron hintaan, varmaan muistakin isoista K-raudoista löytyy. Tuon pakastetun ja grillatun hintaeron uskon tulevan siitä, että pakastebroiler on pakkaseen mennessään tuore, mutta kaupan grillaamat usein sellaisia pakastamattomia ja raakoja, jotka eivät ole käyneet kaupaksi viimeisen myyntipäivän lähestyessä ja sitten niihin lätkitään marinadi päälle grillataan. Tästä oli juttua keväällä kun uutisoitiin ruokien sisällöistä ja säilytyksestä kaupoissa :-/

sauvajyvänen kirjoitti...

Onpa K-raudassa hintava teline. Tuolle Gourmet-kaupassa teline maksoi 14 euroa, joka sekin tuntui minusta aika tyyriiltä. Jenkeissä taidettiin maksaa siitä jokunen dollari, tosin onhan siitäkin aikaa. Serkkuni muuten aikoi tehdä itse tuollaisen telineen, eli jos metallia osaa taivuttaa niin ei se vaikeaa ole tehdäkään.

Iskä kirjoitti...

Toimii tosiaan ihan hyvin ilman telineitäkin, olkoonkin, että itse aion telineen jostakin etsiä. Menetelmä ei ole ollenkaan sidottu kesään ja grilliin. Itse olen nimittäin tehnyt kaljatölkkikanaa ihan tavallisessa uunissa.
http://iskakokkaa.blogspot.com/2011/07/junttikanaa.html