maanantai 12. marraskuuta 2012

Porter-suklaakakku


Marraskuulle on tilattu useampikin suklaakakku. Kotiliedessä 19/2012 oli monta herkullista suklaareseptiä, ja tämän kakun ajattelin olevan sopiva isänpäiväksi. Tällä reseptillä Eve Vaittinen sai kolmannen sijan suklaareseptikilpailussa ja minä pääsen taas yhdistämään lempioluttani (Koffin Porter) suklaaseen. Tein kakun puolikkaana, mutta laitan tähän kuitenkin alkuperäisen reseptin, josta tulee 10-12 annosta. Muutin taas vaan reseptin järjestystä ja vähän tulkitsin ohjetta, sekä vaihdoin margariinin voihin, muuten se on alkuperäinen.

Kakku:
1 dl porteria
100 g voita
50 g suklaata
2 kananmunaa
2 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoa
2 tl leivinjauhetta

Kostutus:
1½ dl porteria
1½ dl vahvaa kahvia

Kuorrutus:
½ dl porteria
50 suklaata
50 voita
4 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria

Kiehauta olut, lisää voi ja suklaa joukkoon sulamaan. Sekoita ja anna jäähtyä. Vaahdota munat ja sokeri vaahdoksi, siivilöi joukkoon jauhot ja niihin sekoitetut leivinjauheet ja sekoita kaikki yhteen. Paista 175 asteessa n. 45 minuuttia. Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin 1½ litran rengasvuokaa, minä paistoin kakun pienessä kakkuvuuassa (halkaisija 18 cm) n. 30 minuuttia.

Anna kakun jäähtyä paistamisen jälkeen. Kiehauta olut, lisää kahvi ja vaniljasokeri joukkoon. Kostuta kakku jäähtyneellä liemellä. Minä en saanut läheskään kaikkea nestettä uppoamaan kakkuun, ja siltikin siitä tuli melkein liian kostea.

Tee kuorrutus: kuumenna olut, lisää siihen suklaa ja voi ja sekoita kunnes tasaista. Lisää tomusokeri ja lämmitä seosta sen verran että se kirkastuu. Mausta vaniljalla. Valuta kuorrute kakun päälle ja anna jäähtyä.

Lehden ohjeessa lisänä oli mustaherukkakastiketta, meillä oli mustaherukkahyytelöä, joka oli kylläkin kastiketta tänä vuonna. Kakku oli hyvää, paitsi lasten mielestä, tai niin luulin, kunnes huomasin että kuopus oli vetänyt kaksi palaa kakkua iltapalaksi.




ps. Sauvajyvänen löytyy nyt Facebookista.  Saa käydä tykkäämässä :)

2 kommenttia:

Päivi / Kokkeillaan kirjoitti...

Luin tämän postauksen jo aiemmin, mutta en saanut kommentoitua :) Nyt palaan asiaan, ja sanon, että kiinnostavaa tuo oluen käyttö kaakussa. Täytyy varmaan laittaa tämä ohje kirjanmerkkeihin, niin tulisi tehtyäkin. Muuten unohdan koko homman eli olutkokeilun leivonnassa. Ruuassakin tulee käytettyä harvoin, jossain pataruuassa kuten merimiespihvissä kyllä.

sauvajyvänen kirjoitti...

Minun tulee käytettyä porteria aika usein ruuissa, lähinnä lihapadoissa ja kastikkeissa juuri sen hyvän maun takia. Mutta suklaan kanssa se sopii erittäin hyvin, tuntuu että sen "suklainen" maku korostuu entisestään suklaan kanssa. Mutta jos teet tämän, niin kostutuksen kanssa kannattaa olla tarkkana, minulla ainakaan ei mennyt koko määrää kostutuslientä, ja silti kakku meinasi uida.