maanantai 5. marraskuuta 2012

Naudan etulapapaisti


Minulla oli pakastimessa reilu lapapaisti (2.7 kg) luomunautaa. Koska olen mökkiviikonloppuina tehnyt niin monta kertaa hidasta lihapataa kokonaisista lihoista, ajattelin nyt tehdä jotain muuta. Pilkoin siis paistin kuutioiksi ja annoin sen muhia juuresten kanssa uunissa rauhallisesti, vähän samaan tyyliin kuin karjalanpaistikin. Lisäsin nyt vaan reilusti juureksia ja vähän lientä tuomaan makua. Harvoin on näin isoa paistia käytettävissä, pienenpään paistiin voi laittaa vastaavasti vähemmän kasviksia, ja sanomattakin on selvää että tässä voi käyttää mitä juureksia haluaa ja minkä verran haluaa.

2.7 kg naudan lapapaisti
voita 
suolaa, pippureita, timjamia
3 rkl vehnäjauhoa (voi hyvin jättää pois)
1 lanttu
3 palsternakkaa
5 porkkanaa
5 isoa sipulia
1 valkosipulin kynsi tai enemmän
muutama varsisellerin varsi
2 dl jotain hyvää tiukkaa lientä (nyt oli sydämen keitinlientä)
2 dl karkkipossun keitinlientä (tai soijakastiketta tai vastaavaa, mausteita)
vettä

Pilko huoneenlämpöinen liha kuutioiksi. Ruskista lihat nopeasti kuumalla pannulla pienissä erissä, mausta suolalla, valko- ja mustapippurilla sekä timjamilla, ja siirrä lihat pataan.. Ripottele päälle halutessa vehnäjauhoja. Kuori ja pilko juurekset ja sipulit. Jos ei ole varsiselleria, voi hyvin laittaa mukulaselleriä sen sijaan. Lisää pataan liemet ja vettä niin, että lihat peittyvät. Minulla tuli isoin patani tästä annoksesta ihan ääriään myöten täyteen, hetken jo ajattelin että joudun laittamaan kahteen pataan. Laita pata 150-asteiseen uuniin pariksi tunniksi, laske  lämpöä 120 asteeseen ja anna hautua vielä tunti.

Syötiin nyt keitettyjen perunoiden ja rosollin kanssa. Tuli hyvä mieli, kun tokaluokkalainen oli todella mielissään hyvästä ruuasta, etekin liha ja rosolli olivat niin suun mukaista. Pata onkin oikein hyvää ihan sellaisenaan keitettyjen perunoiden tai perunamuusin kanssa. Tästä määrästä tulee vaivaton ruoka isollekin vierasjoukolle. Tai sitten sen voi jäähtyneenä pakastaa osissa, ja niin on perheelle lämmitystä vaille valmiina monta hyvää kastiketta arkeen. Paistiin voi lisätä aina jotain pientä ekstraa, niin ruoka maistuu uudelle joka kertaa. Smetana ja suolakurkku stroganovmaisesti sopivat hyvin, samoin kerma ja sienet metsästäjämäisesti tai paprika ja tomaatti gulassimaisesti jne.


ps. Sauvajyvänen löytyy nyt Facebookista.  Saa käydä tykkäämässä :)

3 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Tämmöiset ruoat ovat kyllä niin mahtavia, kun vaan on aikaa antaa lihan raueta aivan pehmeäksi:)

Marja kirjoitti...

Hyvältä näyttää! Meillä syötiin lauantaina naudan etuselkää, mureaa oli sekin 4 tunnin kypsennyksen jälkeen :).

sauvajyvänen kirjoitti...

Paistit tulevat kyllä ihanan mureiksi, ja juurekset ja sipulit maukkauksi tälläisissä padoissa. Mietin että pitää tehdä uudetsaan karkkipossua että saa tuota hyvää lientä taas talteen.