lauantai 24. marraskuuta 2012

Lehtikaalipiirakka


Tänään tuli aloitettua juhlien järjestely tekemällä pullataikina. Kun pullarinkeli oli uunissa, lähdin lasten kanssa pienelle aamukävelylle palstalle. Metsäpolku ja etenkin pellonvierus oli melkoista savivelliä, minä ja esikoinen yritimme välttää parhaamme mukaan pahimpia savivellikohtia ja kuopus puolestaan yritti osua mahdollisimman keskelle näihin samoihin kohtiin. Meillä oli mukava reissu, kuopus muisti moneen kertaan hehkuttaa kuinka kivaa oli, ja kiittää äitiä kun otti mukaan näin mukavalle retkelle. Keräsin kassillisen lehtikaalia, josta puolet päätyi tähän piirakkaa ja puolet lähti siskon matkaan.

Tämän piirakan esikuva löytyy River Cottage Veg Everyday -kirjasta. Siinä tosin oli lehtikaalin sijaan salaattia ja kevätsipulin sijaan purjoa. Marraskuussa salaatti ei enää kasva ulkona mutta lehtikaali voi edelleen hyvin ja koska kevät on tasan yhtä kaukana kuin lähelläkin, on purjo tuoreempaa kuin kevätsipuli, niin ajattelin vähän muuttaa aineksia. Tälläisen piirakan tein:

250 g jauhoja
ripaus suolaa
125 g voita
75 ml kylmää maitoa

1 rkl öljyä, vähän voita
2 isoa kourallista lehtikaalia
pieni purjo
100 g Kolatun Waldemar kuttucheddaria raastettuna
2 munaa
2 munankeltuaista
3 dl kermaa
suolaa, pippuria

Sekoita suola jauhoihin ja hiero pehmennyt voi joukkoon. Lisää maitoa sen verran että saat hyvän tuntuisen taikinan. Tee taikinasta pallo, kääri elmukelmuun ja anna olla kylmässä 30 minuuttia. Kauli taikina siirrä se  piirakkavuokaan ja leikkaa ylimääräiset runat pois. Laita päälle foliota ja herneitä tai riisiä painoksi. Paista 180 asteessa 15 minuuttia. Poista sen jälkeen folio ja riisi/herneet, pistele pohja haarukalla ja paista vielä reilu kymmenen minuuttia. 

Paistamisen aikana valmista täyte. Laita öljy ja voi pannulle, ja lisää huuhdellut lehtikaalit, joista on keskiruodot poistettu ja muutenkin tarvittaessa vähän pienitty veitsellä. Pilko purjo pieniksi suikaleiksi ja lisää joukkoon. Paista vihanneksia viitisen minuuttia, lisää vähän suolaa ja pippuria. Sekoita munat, keltuaiset ja kerma keskenään. 

Kaada lehtikaali-purjoseos pohjan päälle, levitä juustoraaste päälle ja kaada muna-kermaseos. Paista n. 30 minuuttia kunnes täyte on hyytynyt ja saanut vähän väriä. Syödään lämpimänä. Hyvää oli kaikkien mielestä, myös lihansyöjien.


ps. Sauvajyvänen löytyy nyt Facebookista.  Saa käydä tykkäämässä :)

Ei kommentteja: