keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Kalkkuna-wokki

Maku korvaa ankean värityksen
Tämä on kyllä kaikkien hävikkiruokien äiti. Minulla oli pakastimessa kypsät kalkkunankoivet. Kalkkuna oli tehty tuohon tapaan uunissa, ja kypsät koivet olin pakastanut myöhempää käyttöä varten. Jääkaapissa oli vajaa puolikas lanttu joka alkoi ohittaa parhaat päivät, kyssäkaali joka luuli että pitää alkaa kasvaa ja vielä muutama oma pikkuinen porkkana, jotka nekin alkavat olla parhaat päivänsä nähneitä. Pakastimesta löytyi omia papuja, pihalta lehtikaalia, nämä toki eivät olleet vielä lähellä hävikkiä. 

Viikonloppuna syötiin karkkipossua, ja siltä kerralta jäi chilejä riisiviinietikassa ja korianteria yli. Ja ennen kaikkea possun keitinlientä, jonka olin jo pakastanut erissä. Minulta kysyttiin että mihin kaikkeen käytän lientä. Minä olen jakanut sen aina 2-5 dl eriin ja pakastanut. Olen käyttänyt sitä lähinnä patoihin ja kastikkeisiin. Jokunen pataohje löytyy täältä, villisikaresepti täältä, mutta kastikkeita en ole älynnyt postata (bloggaaminen on avartavaa, sitä kautta  törmää mm. ihmisiin jotka eivät ole vuosiin tehneet lihakastikkeita itse). Tuo liemi käy oikeastaan ihan kaikkeen, ja erityisen hyvin se käy wokkiin.

öljyä
pala lanttua
1 pieni kyssäkaali
muutama pikkuporkkana
kourallinen esikeitettyjä papuja
2 dl karkkipossun keitinlientä
kourallinen lehtikaalia
2 kalkkunankoipea
1 rkl vehnäjauhoa (voi jättää pois)
1 tl fariinisokeria

chiliä, korianteria jos sattuu olemaan

Kuori ja suikaloi juurekset ohuiksi tikuiksi. Kuullota niitä hetki kuumassa öljyssä wokkipannussa, siirrä syrjään. Laita pannuun aavistus öljyä ja vähän karkkipossun keitinlientä, laita lehtikaalit keskiruodot poistettuna, anna pehmetä hetki pannulla, siirrä nekin syrjään. Lisää uudestaan vähän öljyä, anna kuumeta kunnolla. Lisää pilkotut kalkkunanlihat, ripottele päälle vehnäjauhot ja fariinisokeri, sekoita hyvin ja anna lihojen saada vähän paistopintaa. Lisää loput liemet joukkoon, kaada kaikki vihannekset takaisin pannuun ja anna kuumeta sekoittaen kaikki sekaisin samalla. Syötiin nuudeleiden kanssa, ja minä lisäsin tulista riisiviinietikkaa ja korianteria. Hyvää, todella hyvää "ilmaista" (=esikoisen mukaan) ruokaa. Ja kuten wokeissa aina, tässä voi käyttää mitä tahansa kasviksia ja mitä tahansa lihaa ja mitä tahansa mausteita sattuu olemaan ;)ps. Sauvajyvänen löytyy nyt Facebookista.  Saa käydä tykkäämässä :)
Ei kommentteja: