sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Pääsiäispulla


Pääsiäiseksi tulee leivottua vähän juhlavampaa pullaa. Äiti laittoi aina välillä pääsiäispullaan sahramia, ja tuloksena oli keltaisia pullia. Mummo kuulemma laittoi aina juhlapullaan sahramia. Pääsiäiseksi äiti teki aina myös tipupullia, joista en niinkään välittänyt, sillä ne olivat "pelkkää pullaa", enkä lapsena edes oikein hiffannut missä se tipu siinä on. No nyt minä teen joka vuosi muutaman tipupullan, ja omat lapset ajattelee ihan samalla tavalla kuin minä aikoinaan, nämä ovat niitä pääsiäisperinteitä. Tänään leivoin tipu- ja voipullien lisäksi sitruuna-rahkapullia ja korvapuusteja (ainoita mistä lapset pitävät). Rahkapullaan laitoin väliin rahkaa, sitruunamehua, sokeria ja vaniljasokeria. Pullataikina oli melkein tavallinen pullataikina:

½ l täysmaitoa
iso hyppysellinen sahramia murustettuna
2 kananmunaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 rkl vaniljasokeria
2 tl suolaa
1 hiiva
sopivasti jauhoa
170 g voita

Lämmitä maito ja murustele sahrami joukkoon. Samaan aikaan vatkaa munat, sokeri ja mausteet sekaisin. Kaada maito ja lisää hiiva, sekoita hyvin. Lisää jauhoja ja sekoita vispilällä joukkoon. Lisää loput jauhot käsin vaivaten ja lisää sulatettu voi. Vaivaa löysähköä taikinaa niin kauan, että saat hyvän sitkon. Anna kohota reilu puoli tuntia ja leivo pulliksi. Tipupullia varten teen pikkupullasta pötkylän, jonka vedän yksinkertaiseen solmuun.

2 kommenttia:

Ankerias Vipunen kirjoitti...

Kauhea pullanälkä iski, kun katseli kuvaa. Meillä on L muuten luvannut leipoa rahkapullia pääsiäiseksi. Joten pääsen kohta kanssa herkuttelemaan pääsiäispullilla! Plus teen sitä sinun mämmäjätskii lisäksi.

sauvajyvänen kirjoitti...

Kerro sitten mitä mieltä olit mämmijätskistä. Minusta se oli parasta heti tuoreeltaan.