sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

Nordiska Trädgådar 2012 - osa 2

Ulriksdalin kauppapuutarha keväisessä Tukholmassa


Nyt on puutarhamessuilla käyty. Paljon kaikkea kivaa tuli nähtyä ja koettua erittäin hyvässä seurassa (kiitos siskolle!). Ja kaikkea kivaa tuli ostettua. "Keväinen" sää pääsi hieman yllättämään, onneksi oli gorea sekä takissa että kengissä. Tukholmaan nimittäin tuli kunnon takatalvi. Yön aikana satoi 10 cm lunta ja muutenkin oli kylmä. Se kieltämättä vähän rajoitti puutarhoissa kävelyä ja shoppailua, eikä kukkaistutuksetkaan ehkä näyttäneet parastaan, vai mitä tuumaatte.
 
Messuilla olisi ollut vaikka mitä tarjolla, ja tuntuikin että myynti oli pääasia. Monet paikalliset näyttivät hankkivan kaiken tarpeellisen kevätistutuksiinsa. Varsinaisia esittelyosastoja olikin sitten vähemmän. Täytyy kuitenkin todeta, että oli kiva nähdä Muurikka hyvin edustettuna siellä, ja ennen kaikkea Fiskarsin aivan upea osasto, vaikken ostanutkaan sitä tarvitsemaani lapiota. Osasto oli valittu messujen parhaaksi osastoksi, ja ihan ansaitusti!

Jonkin verran siellä oli kuitenkin tietoa ja esittelyjä kaikesta mielenkiintoisesta, kuten siitä, kuinka saada mahdutettua pieneen tilaan mahdollisimman paljon. Kaikenlaisia ruukkuja, laatikoita ja muuta tarpeellista siellä olisikin ollut tarjolla, ja monet niitä tuntuivat ostavan. Tietoa ja esimerkkejä oli saatavilla vaikka kompostoinnista, hiekkaviljelystä, laatikkovilelystä jne. Pieneen tilaan saa kyllä mahtumaan paljon, mikä on hyvä näissä postimerkin kokoisissa pihoissa. Paikalliset chili-, orkidea-, mehiläis- ym. yhdistykset tarjosivat asiantuntemustaan asiassa kuin asiassa. Kivoja laatikkoratkaisuja olisi ollut tarjolla, pitää etsiskellä samantyylisiä täältäkin, ja keskustella parista rakennusprojektista isän kanssa.



Etukäteen oli kuulemma mainostettu, että kanat ovat yksi nouseva trendi. Siellä olikin japanilaisia silkkikanoja tepastelemassa aitauksessa, olivat kyllä veikeitä ja hiljaisia otuksia. Ehkä pohjoismaissakin alkaa yleistyä tapa pitää muutamaa kanaa ihan kaupunkialueella (kukkoa ei suositella tiheään rakennetulle alueelle naapurisovun säilyttämisen takia).

Jos viime vuonna panostin palstan maanparannukseen, nyt panostin omiin varusteisiin (vitsivitsi). Tuli ostettua essua ja hanskaa ja huivia ja sen sellaista, niistä lisää myöhemmin. Ruotsin (tai ainakin messut ja kauppapuutarhan) tuntui vallanneen pelargonia-innostus, niitä oli siellä satamäärin. En tosin ostanut kukkivia pelakuita, sen sijaan löysin muita kivoja kasveja. Messuilta tarttui mukaan valkoisia narsisseja ja monia siemeniä, kuten sitruunakorianteria. Ulriksdalin linnan kauppapuutarhasta löysin laakerinlehden ja tuoksupelargonian. Jälkimmäisen suhteen olen vielä epäileväinen, taitaa joutua ulkoruokintaan se kasvi. Mutta etenkin laakerinlehdestä olen erittäin tyytyväinen, siihen en ole Suomessa törmännyt (en tosin epäile etteikö sitä olisi jossain). Ja loikkasihan sitä yksi sammakkokin kasvien alle, ja historiallista harvinaisuutta tarttui mukaan tuliaiseksi. Mukava reissu kaikenkaikkiaan!



4 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

No jopa sään nakkasi! Keikuttiko laivaa?

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Tuo laakerinlehtesi on kyllä paljon tuuheampi kuin meidän, se jonka talvella ostimme Tampereen Stokkalta. Olen käyttänyt siitä lehtiä hyvin harkiten, elossa se kyllä on, parhaiten yrteistä:)

Ankerias Vipunen kirjoitti...

Hauskan näköisiä nuo japanilaiset silkkikanat. Oletko harkinnut kanojen ottamista? Sitruunakorianteri alkoi myös kiinnostaa, en ollut ennen kuullut sellaisesta.

sauvajyvänen kirjoitti...

Ei olisi tuota säätä mitenkään uskonut todeksi, jos ei itse kokenut. Osa Tukholmasta kärsi sähkökatkoksista. Tuulta ei tosin kamasti ollut, eli tasaista kyytiä saatiin.

Minäkin olin tyytyväinen laakeripuun kokoon ja näköön. Nyt vaan luin etä niissä on usein kirvoja, pitää olla varovainen
ettei mitään leviä taimiin.

Ankerias, en ole ottamassa kanoja, vaikka mieli tekisikin. Elämme vähän liian matkustavaista elämää, että voisin sitoutua eläinten pitämiseen. Kerron sitten millaista sitruunakorianteri on.