sunnuntai 29. huhtikuuta 2012

SavukalaEilen tuli hankittua uusavuttomien savustuspönttö (miehen käyttämä termi). Eli sellainen sähkökäyttöinen savustusuuni, sitä ei vielä ollutkaan, vaikka kaikkea muuta savustussysteemiä talosta löytyykin. Mies teki vertailevaa tutkimusta laitteista, ja päätyi Muurikan (ja Opan) sähkösavustimeen.

Laitteen käyttö on tosiaan helppoa, purut levylle alimmaiseksi, kala ritilälle, alle rasvapelti ja töpseli seinään. Minä en ole vastannut savustuksesta meillä, mutta nyt sain niin hyvät ohjeet että varmasti onnistuu. 

Purujen kanssa mies laittoi sokeripalan ja muutamia katajanmarjoja tuomaan lisämakua. Nyt oli käytössä leppää. Omenapuuta on kuulemma kuivumassa meille, eli sitäkin päästään kokeilemaan. Reilun kilon painoinen lohi oli savustumassa 40 minuuttia. Ensimmäiset kitkerät savut päästettiin pois, sen jälkeen kala sai kypsyä ja savustua rauhassa.

Söimmekin tänään lohta lounaalla ja siikaa iltapalalla, ja hyvää oli. Ulkona kokkailu sopi hyvin päivään, joka tuli muutenkin vietettyä ulkona. Pihan kasvulaatikkoon tuli kylvettyä salaatit, tilli ja persilja. Palstakausi tuli aloitettua maankäännöllä, lehmänlannan ja kanankakan levityksellä ja muuten vaan tuumailulla. Miten se yksi aari tuntuukan pieneltä kaikille suuunnitelmille. Toisaalta, kyllä jokainen lihas ja lihaksen paikka tietää, että savimaata on käännetty urakalla, siihen tuntuu yksikin aari riittävän.

2 kommenttia:

Jenkka kirjoitti...

Hei saat multa myös luumupuun oksaa savustukseen jos haluat! Sun täytyy kyllä itse pilkkoa ja kuoria se :) Tai onhan meillä se hakekone, voit tulla lainaamaan sitä :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Hei ihan loistavaa, pitääkin testata sekin.. Pilkkominen ja kuoriminen ei ole mikään ongelma, jos en nyt ihan koko puuta joudu kaatamaan (tai kai sekin voisi onnistua...).

Joko olet paljon kylvänyt maahan?