maanantai 30. huhtikuuta 2012

Munkit


Vappu on taas vuosien jälkeen yksi mukavimmmista juhlista. Kaikki pakonomainen ohjelma on jäänyt pois, ja nyt vaan nautitaan keväästä, vappupalloista, munkeista ja simasta lasten kanssa. Munkit kuuluvat minun vappuun aivan ehdottomasti, siitä huolimatta että äiti aina välillä teki tippaleipiä. Munkit kuuuluvat siihen kategoriaan "älyttömän hyvää mutta silti tehdään vain kerran vuodessa". Minä paistan munkit samalla tapaa kuin äitini, eli helpolla ja nopealla tavalla. 

Teen niin löysän pullataikinan kuin mahdollista, sellaisen jonka jotenkin pystyy leipomaan. Kohotan taikinan normaalisti ja sitten leivon sen pyöreiksi pulliksi. Kun pullat on leivottu, laitan öljyn kuumenemaan valurautapataan. Siinä vaiheessa kun pullat ovat kohonneet, on öljykin yleensä sopivan kuumaa. Käytän vaaleaa leipää tai pullataikinanokaretta kokeiluun: kun se ruskistuu minuutissa parissa on öljy sopivan kuumaa. Sitten otan pulla kerrallaan käteen, teen siihen sormilla reiän jota venytän niin isoksi kuin mahdollista ja lasken sen varovasti öljyyn. Minun pataan mahtuu neljä munkkia kerrallaan. Kun ovat sopivan ruskeita, käännän ne haarukalla ja annan kypsyä toiseltakin puolelta. Kun munkit ovat valmiita, nostan ne haarukalla lautaselle, jossa on talouspaperia, sitten laitan uuden satsin pataan. Kun ne kypsyvät, sokeroin edelliset munkit, eli laitan ne paperipussiin jossa sokeria ja heiluttelen niin, että ovat kauttaaltaan sokerin peitossa. Jne.
Tärkeää: pidä padan kansi helposti saatavilla lähelläsi mahdollisen rasvapalon varalta. Käytä eri haarukkaa niille munkeille jotka käännät padassa, ja niille joita sokeroit. Syödään siman tai maidon kanssa. Tänä vuonna muuten sima onnistui ihan mielettömän hyvin ja munkit ovat parhaita ikinä!


Ei kommentteja: