sunnuntai 8. huhtikuuta 2012

LihapiirakkaTälläistä lihapiirakkaa on ollut tarjolla sunnuntain aamiaisella jokaisena pääsiäisenä jonka muistan. Lapsuudessa pääsiäisaamiaiselle kokoontui sukua laajasti, nykyisin ollaan useimmiten vaan oman perheen kesken. Tarjolla on yleensä aina lihapiirakkaa, karjalanpiirakoita, sämpylöitä, ruisleipää, sipulinkuorilla värjättyjä munia, munavoita, vihanneksia, silliä, kaloja, leikkeitä jne. Aamiainen käy samalla lounaasta ja suklaamunat päivällisestä :) Viime vuonna kuopus, silloin 2½ v, söi pääsiäissunnuntaina pelkkiä keitettyjä kananmunia ja kindereitä, ei mitään muuta koko päivänä. Siinä oli oivallettu pääsiäissunnuntain ruokapuoli melkoisella hartaudella.

Mitään oikeaa reseptiä lihapiirakalle en ole ikinä nähnyt, mummoni ja äitini tekivät aina oman pään mukaan. Minä kirjoitin ohjeen ylös keittokirjaani varten, ja siskoni tekee samanlaista mutta hieman eri tavalla.

Piirakka ennen toista taikinakerrosta
5 dl vettä/maitoa
½ hiiva
jauhoja
suolaa
½ dl rypsiöljyä

700 g jauhelihaa
mustapippuria, valkopippuria, kuivattua timjamia, yrttisuolaa
2 sipulia
1½ dl puuroriisiä, vettä, suolaa

Tee normaali sämpylätaikina. Taikinan kohotessa valmista täyte: paista jauheliha, mausta se maltillisesti, kuullota sipulit ja keitä riisit suolalla maustetussa vedessä ja lopulta sekoita kaikki yhteen. Kauli aavistuksen vajaa puolet taikinasta pellille juuri sen kokoiseksi, lisää täyte ja kauli loput taikinasta päälle. Taita päällimmäisen taikinalevyn reunat alimmaisen alle, taputa piirakka takaisin pellin kokoiseksi. Voitele munalla, pistele haarukalla ja paista n. 200 °C. Syödään voin tai munavoin kanssa pääsiäissunnuntain aamiaisella.

Kuva muutaman vuoden takaa. Kukat Pirjo Koppi.

6 kommenttia:

Jonna kirjoitti...

Ihanaa, kun pidätte perinteistä kiinni.

sauvajyvänen kirjoitti...

Pääsiäiseen ei paljoa perinteitä kuulu, mutta jotain kumminkin :) Ja ne kaikki ovat sellaisia kivoja ja helppoja, muuten voi olla vaan ja möllöttää juuri niin paljon kuin haluaa.

Hiidenuhma kirjoitti...

Hauska tapa teillä tuo munavoi lihapiirakalla! Nam! Tuota pitää kokeilla :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Munavoi nyt vaan sopii kaikkeen :) Etenkin pääsiäisenä.

Päivi / Kokkeillaan kirjoitti...

Minä tulen ensi vuonna pääsiäissunnuntain aamuna soittamaan teidän ovikelloa :)

Ihana perinne teillä! Itse tehty lihapiirakka on hyvää, aivan eri tuote kuin kaupan lihapiirakat. Munavoi siinä päällä on uusi asia minullekin, mutta passaahan se varmasti siihenkin niin kuin moneen muuhunkin.

sauvajyvänen kirjoitti...

Se onkin sen mukavampaa mitä enemmän porukkaa :)