Minä olen aikoinani löytänyt jääpaistin reseptin Martta-liiton sivuilta. Sen jälkeen en ole isoja hirvipaisteja muulla tavalla tehnytkään, joskus vähän modifioin maustelientä, usein en sitäkään, sillä tämä on kaikessa yksinkertaisuudessaan kertakaikkisen hyvää. Liha säilyy mahdottoman mureana ja maku on ihan parasta hirveä mitä on.
2,5 kg:lle lihaa (oli iso paisti tällä kertaa)
1½ litra vettä
0,75 dl merisuolaa
1½ tl sokeria
25 rouhittua katajanmarjaa (nyt oli pieniä)
1 tl rouhittua mustapippuria
1 tl rouhittua valkopippuria
1½ litra vettä
0,75 dl merisuolaa
1½ tl sokeria
25 rouhittua katajanmarjaa (nyt oli pieniä)
1 tl rouhittua mustapippuria
1 tl rouhittua valkopippuria
Laita uuni lämpenemään 100 °C. Pane pakastettu lihakimpale ritilälle uuniin ja sen alle uunipannu tai -vuoka, jossa riittävästi vettä. Anna lihan olla uunissa n. 12 tuntia, kunnes lämpömittari näyttää 70 astetta, tai vähemmän. Minä jätin paistin nyt 66 asteeseen, aikaa meni juurikin 12 tuntia. Annoin paistin siis olla yön yli uunissa, aamulla tökkäsin lämpömittarin sisään ja seurasin lämpöä.
Kiehauta vesi, suola, sokeri ja mausteet. Laita paisti kaksinkertaiseen pakastepussiin tai paistopussiin ja kaada liemi sinne, tai tee kuten minä yleensä, laitan paistin suoraan kattilaan liemeen lillumaan. Jos käytät pussia, sulje pussin suu ja anna vetäytyä viileässä paikassa 4-5 tuntia. Valmiin paistin voi pakastaa uudelleen.
Syötiin perunamuussin, keitettyjen parsakaalien ja lampaankääpäkastikkeen kanssa. Hyvää, niin hyvää.
8 kommenttia:
...Luin, ensin, että lampaanpääkastikkeen kanssa, enkä edes hätkähtänyt kun tiesin lukevani sinun blogiasi, sulla kun on tuo raaka-aineiden saatavuus/moninaisuus aina aika huippua.
Ehkä sienet kuitenkin menee tämän kanssa paremmin. Hirven jääpaisti vain on niin superhyvää ja helppoa. Yllättävää kyllä ottaen huomioon hirvensyöntimme määrän se löysi meidänkin repertuaariimme vasta 2000 luvulla.
:D
Ei sentään sellaista ole tullut tehtyä, eikä etenkään tarjottua hirvipaistin kanssa. Minäkin olen löytänyt jääpaistin vasta 2000-luvulla, äiti ei koskaan sellaista tehnyt. Mutta on tämä minusta paljon parempaa kuin padassa tehden tai tavallisesti uunissa tehden.
Minäkin peukutan jääpaistille! Se on ihan parasta paistia, mehevää ja maukasta. Ei meilläkään kotona ole sitä koskaan ollut, vaikka isä hirviporukkalaisena kantoi hirveä kotiin joka syksy.
Jännä, että jääpaisti on alkanut levitä vasta viimeisten vuosien aikana. En muista lapsuudessa koskaan saaneeni sitä, vaikka riistaa oli silloinkin usein tarjolla monessa paikassa.
Nannan kanssa samaa mieltä, en minäkään olisi yhtään ihmetellyt jos olisit lampaanpääkastiketta keitellyt:)
Taidan kanssa seuraavan paistin valmistaa tähän tapaan. Vaikuttaa niin hyvältä ohjeelta.
Ankerias, suosittelen tosiaan, ja kuten näkyy, en ole yksin mielipiteeni kanssa. Hirvenpaistiin tykkään käyttää tätä yksinkertaista maustelientä, sitten jos teen naudanpaistista, saatan vähän kikkailla makujen kanssa enemmän.
Edelleenkään, lampaanpääkastiketta en ole tehnyt :D , en edes aladoopia sianpäästä, jota isäni kyllä on keittellyt.
hmmm...routapaisti sopiikin hyvin viimeisella aterialle. onnea kisaan!
Kiitokset toivotuksesta, vaikka eihän tällä blogilla taida taaskaan olla toivoa menestyä kilpailussa, arpaonnikaan ei suosinut, tosin se nyt ei ole suosinut koskaan.
Lähetä kommentti