lauantai 11. helmikuuta 2012

Herkkutattikeitto Mysin mukaan

Perheen sieni-inhoaja on poissa viikonlopun, joten mikä olisikaan parempaa lounasta kuin herkkutattikeitto. Kaapissa on kuivattuja herkkutatteja pilvin pimein, joten niitä on hyvä käyttää talviseen keittoon.

Hyvä sienikeittohan ei tarvitse sen kummempia reseptejä, riittää että on sieniä, sipulia, lientä ja vähän kermaa. Nyt kuitenkin laitan ihan tarkan reseptin siitä ilosta, että löysin kirjastosta Mysi Lahtisen Intohimot hellanani - Suomalaisen keittiön ylistys-kirjan. Tämä kirja on ihan mieletön, täynnä toinen toistaan parempia reseptejä. Kirjan ilmestyessä asuin jenkeissä, eikä sitä ollut enää saatavilla palattuani Suomeen. Kirja on loppuunmyyty Tammelta ja olen sieltä pariin otteeseen tiedustellut kirjaa, toivottavasti joskus ottavat uusintapainoksia. Kaikki vaan joukolla kirjoittamaan Tammelle ja toivomaan Mysin keittokirjoja painoon (tammi(at)tammi.fi)! Mysi oli aikanaan liian paljon edellä aikaansa, toivottavasti Tammi älyäisi että nyt olisi hyvä aika ottaa uusia painoksia näistä klassikoista. Jamie sanoo Britannia-kirjansa alussa, että hänen on täytynyt mennä kauas nähdäkseen lähelle: toiset ne osaa nähdä ihan alusta asti lähelle! Mutta tässä siis se resepti:

½ l kuivattuja herkkutatteja (murskattuna jäi kolmisen desiä)
3 rkl voita
1 sipuli
vähän valkopippuria
3 rkl vehnäjauhoja
8 dl liha- tai kasvislientä (oli kalkkunalientä ja sienien liuotusvettä)
2 dl kermaa
(suolaa)

Liuota sieniä vedessä puolisen tuntia. Valuta vesi talteen, siirrä sienet paksupohjaiseen kattilaan voin kaveriksi, lisää silputtu sipuli ja anna hautua kuultavaksi (sipulit siis). Lisää ripaus valkopippuria ja vehnäjauhot. Kaada liemi joukkoon ja kypsennä kannen alla hiljalleen tunnin verran. Minun kalkkunaliemi oli melkein suolatonta, joten lisäsin vähän suolaa joukkoon. Sekoita aina välillä, etenkin alussa. Lisää kerma kolmessa osassa, anna kiehahataa hetki jokaisen lisäyksen jälkeen. Tästä ei sienikeitto parane.

4 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

Siunattu kirjasto!

Olet ihan oikeassa Mysistä!

sauvajyvänen kirjoitti...

Kirjastot ovat ihan loistavia! Kaikkea sieltä ei löydä, mutta monta aarretta kylläkin.

Rouva Raadelmasta kirjoitti...

Kuulostaapa herkulliselta. Meilläkin oli kuivatuista herkkutateista valmistettua ruokaa, tosin muhennosta, ja olin iloisesti yllättynyt sienen täyteläisestä mausta. Ja koska en ole sienestäjä, oli ihan huippua löytää kuivatut herkkutatit lähikaupasta Pirkka-tuotteena.

sauvajyvänen kirjoitti...

Meillä löytyy omasta takaa sieniä niin paljon, ettei tule kauppojen hyllyjä edes katsottua. Mutta on tosiaan kiva, jos niitä on helposti saatavilla.