perjantai 17. helmikuuta 2012

Blinit - ne parhaat blinit


Blinejä tulee tehtyä yleensä aina laskiaisena, paitsi tänä vuonna olen vähän etuajassa kun on laskiaiseksi muita suunnitelmia. Tämä on mielestäni se paras resepti, ja teen tällä samalla reseptillä joka kerta. Kovasti näitä on muutkin kehuneet. Olen aikoinani leikannut reseptin talteen Pirkka-lehdestä, ehkä joku 10 vuotta sitten, tai ylikin, sen tarkempaa viitettä ei ole alkuperään.

1 l maitoa
3 dl tattarijauhoja
2 dl vehnäjauhoja
20 g hiivaa
2 tl suolaa
4 keltuaista
4 valkuaista
½ dl voisulaa

Paistamiseen kirkastettua voita reilusti.

Lämmitä 6 dl maitoa ja lisää siihen jauhot, hiiva, suola. Anna nousta jääkaapissa yön yli. Seuraavana päivänä lisää taikinaan keltuaiset, loppu maito (4 dl) lämpimänä ja voisula. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele taikinaan. Paista blinit kirkastetussa voissa kauniin ruskeiksi. Voita kannattaa lisätä myös toiselle puolelle paistaessa, jotta saadaan kaunis pinta kummallekin puolelle. Kannattaa paistaa aika miedolla lämmöllä, jotta blini ehtii kypsyä myös sisältä.

Tästä annoksesta tulee n. 21-25 bliniä.

Blinien lisänä on yksinkertaisimmallaan tarjolla mätejä, smetanaa ja sipulia. Savuporo, suolakurkku, punajuuri, sillikaviaari, lohitartar/graavilohi, sienisalaatti ja katkaravut sopivat myös hyvin. Yleensä on mädin/mätien lisäksi ainakin lohta jossain muodossa ja savuporoa. Viimeksi mainittu on lähinnä lapsia varten, heille ei mädit vielä maistu, ja graavilohikin tekee tiukkaa.

Kuva parin vuoden takaa. Snapsilasissa hunajaa.

5 kommenttia:

Jonna kirjoitti...

Blinit on mahtavia ja kuuluu meilläkin ehdottomasti helmikuuhun.

sauvajyvänen kirjoitti...

Tämä on yksi niistä ruuista, joita tulee tehtyä vain tähän aikaan vuodesta. Sinänsä hassua, kun ovat niin tosi hyviä, mutta ehkä ne ovat näin hyviä VAIN helmikuussa, en ole uskaltanut muuta kokeilla :) Tosiaan, joulun mentyä sitä alkaa jo odottaa bliniaikaa.

Jonna kirjoitti...

Sesongit on juuri tuosta syystä ihan parhaita - on mitä odottaa ja maistuu sitten sitäkin paremmalta ;-)

kmsu kirjoitti...

Tuosta näkymästä herahtaa vesi kielelle! Meilläkin on tähän aikaan aina paisteltu blinejä, mutta nyt on vielä tekemättä. Odoteltiin, että oltaisiin saatu verkoilta myös mateen mätiä, mutta haaveeksi taitaa jäädä. Pitänee katsella kaupasta lisukkeita.

Herkkusuu kirjoitti...

Tämä ohje on kaikista
bliniohjeista parhain, rapein, herkullisin. Eräänä keväisenä iltapäivänä, retkiolosuhteissa, jouduin oikaisemaan ohjeesta ja käytin kevyempää rasvaa - ei olisi kannattanut, kärventyivät, mokomat. Ihana ohje.