perjantai 11. marraskuuta 2011

Kuivatut lanttulastut meksikolaisittain - Uuden Mustan ruokahaaste2

Minulla oli aikoinaan meksikolainen kollega joka opetti minulle monia meksikolaisen keittiön saloja. Tämän lisäksi hän toi aina kaikenlaisia herkkuja kotimaastaan. Ihastuin kuivattuihin mangoihin, jotka oli pyöritetty chilissä. Aivot pysyivät virkeinä niitä syödessä ja väsymyksestä huolimatta jaksoi valvoa. Hän sanoikin syövänsä niitä lähinnä pitkillä ajomatkoilla pysyäkseen hereillä.

Uusi Musta-blogin juureshaaste jatkuu tällä viikolla lantulla. Ajattelin kokeilla suomalaista vastinetta noille kuivatuille tulisille mangoviipaleille. Ymmärrän toki ettei lanttu ole ihan sama asia kuin mango (joka muuten on lempihedelmäni ulkomaalaisista hedelmistä, etenkin ne ihanat meksikolaiset shampanjamangot) mutta yritän silti. Lisäsin makeutta hunajasta ja tulisuudesta ei säästelty. Liemessä uimisen jälkeen kuivasin viipaleet saadakseni rapeita makupaloja. Ja haasteen ulkopuolella voin todeta, että pelkässä hunajavedessä pyöritetyt kuivatut lantut maistuivat lapsillekin. ja jos joku kaipaa sipsin korviketta, nämä sopivat siihenkin hyvin.1 rkl vettä
1 rkl hunajaa
savustettua ja kuivattua Naga Morich-chiliä
savustettua ja kuivattua Aji Cristal-chiliä
cayenne-pippuria
chili-jauhetta

lanttua

Viipaloi lanttu ohuiksi tasapaksuiksi siivuiksi. Lämmitä vettä vähän ja liuota hunaja siihen, lisää halutut chilit ja muut mausteet. Pyörittele lanttuviipaleet kauttaaltaan liemessä. Jos haluat enemmän väriä niihin, lisää myös paprikajauhetta. Kuivaa kuivurissa sopivan kuiviksi. Eivät nämä samanlaisia herkkupaloja olleet kuin meksikolaiset esikuvansa, mutta todella hyvää naposteltavaa omana itsenään.

Ensi viikolla vuorossa on palsternakka, ja haluaisin nähdä mitä kivaa Campasimpukka kehittää siitä.

7 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Kiitos haasteesta! Viitsitkö kuvailla minulle muutamin sanoin, kuinka tämä toimii, en ole tähän viikkohaastesysteemiin tutustunut aiemmin:) Tai linkitys, mistä voin lukea.

sauvajyvänen kirjoitti...

Alkuperäinen haasteen kuvaus löytyy tuolta http://uusimusta.squarespace.com/etusivu/2011/10/31/paluu-juureksiin.html

Mutta he ottavat sinuun yhteyttä, ja kertovat tarkemmin, varmaankin maanantaina. Periaate on se, että seuraavan viikon aikana postaat jonkun ulkomaalaisvaikutteisen reseptin (tai seuraava viikkohaaste alkaa siis 16.11.), johon on käytetty palsternakkaa, ja samalla haastat jonkun (tai useamman) blogistin seuraavalle viikolle. Sitten vaan lähetät sähköpostin tuossa Uuden Mustan sivulla mainittiin osoitteeseen, jossa kerrot postauksesi urlin ja sen blogin osoitteen, kenet haastoit. He sitten lähettävät taas lisätietoa haastetulle. Selvensikö yhtään?

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Kyllä selvensi, kiitos!

Nanna kirjoitti...

Nyt olit kyllä enemmän kuin luova!

sauvajyvänen kirjoitti...

Nanna: Niinkö meinaat? Totuuden nimissä on todettava, että esim. omenasta tämä toimisi hyvin, ja ne muistuttaisivat suutuntumaltaan enemmän sitä mangoa. Mutta oikeasti nuo ovat hyviä pikkunaposteltavia, eilen tuli syötyä koko kulhollinen ja lisätilaus tuli heti perään. Onneksi se on helppo toteuttaa.

Ankerias Vipunen kirjoitti...

Oon mielestäni jostain lukenut, että thaimaalaisissa ruokapaikoissa saatetaan käyttää som tamiin papaijan sijaan lanttua, silloin kun papaijaa ei ole saatavilla. Ja vaikka papaija ei ole ihan sama asia kuin mango, niin jotenkin tuo mangon vaihtaminen lanttuun tuntuu minusta hyvinkin luontevalta. Mutta siis tosi mielenkiintoinen resepti!

sauvajyvänen kirjoitti...

Ankerias, hauska kuulla, että lanttu on ihan "hyväksyttävä" korvike hyville hedelmille.